Címlapsztori Sztárok

Öt évtizede szerelmes Heller Tamás: „Hét évig udvaroltam Juditnak, mire feleségül jött hozzám”

A pesti kabaré egyik utolsó élő képviselője a 77 éves Heller Tamás. A nagy öregek sajnos már elmentek, de ő még itt van nekünk! A jókedv és a nevetés garantált, amikor a komédiás színpadra lép.

A korát meghazudtolóan energikus. A mai napig rendületlenül járja az országot, és bárhová boldogan elmegy fellépni, ahová szeretettel hívják. „A hagyományos magyar kabarét már csak öten-hatan csináljuk. Szinte kötelességemnek érzem, hogy a műfajt népszerűsítem. Nincs okom panaszra, már jövő februárra is van lekötött előadásom. Annak idején Hofi és Sas József voltak a példaképeim, velük sokszor szerepeltem egy színpadon. 34 éven át voltam a Mikroszkóp tagja, amit Sas József irányított. Sokat köszönhetek neki, de az igazat megvallva, én két Józsit ismertem. A színházban rengeteg harcom volt vele, mert mindig ő akart a sztár lenni, másokat nem nagyon hagyott érvényesülni. Magánemberként viszont rendkívül kellemes és szórakoztató volt, családilag összejártunk, nyaraltunk is együtt” – meséli Heller Tamás.

Kállay Borihoz legendás barátság fűzi

Kállay Borival járt óvodába

Jövőre már a hatvanadik évét tölti a pályán. Az 1965-ös Ki mit tud?-on indult a színpadi karrierje. „Hú, de rég volt! – mondja nevetve. – Hálás vagyok a sorsnak, mert nagyon sokféle szerepet játszhattam el. Kezdetben a debreceni színházban, később a fővárosban. Manapság Beregi Péterrel és Nyertes Zsuzsival szerepelek sokszor együtt. Van egy műsorunk, a Három a magyar vigasság. De Kállay Borival is van egy közös előadásunk, vele is szeretek fellépni, hiszen óvodás korunk óta ismerjük egymást. Ő az én legrégebbi barátném. A színpadon kívül is szoros kapcsolatban állunk, mindent megbeszélünk egymással.” Ez esetben nem kell többre gondolni, mint igazi barátságra, hiszen Heller Tamás öt évtizede nős. Felesége, Judit pedig élete nagy szerelme.

Judit választja ki a nyakkendőit

Sas József féltékeny volt Tamás sikerére

„Egy közös fellépés során szerettem bele, de akkoriban én még Debrecenben éltem, Judit pedig nem akart elköltözni Budapestről. Hét évig udvaroltam neki, mire hozzám jött feleségül. Azóta el sem engedjük egymás kezét. Judit az én nagy kritikusom és a stylistom is egyben. Remek ízlése van, mindig ő mondja meg, hogy a különböző megjelenéseimre milyen inget, nyakkendőt és cipőt vegyek fel, hogy az harmonizáljon egymással. A kinézetemre még sosem volt panasz” – teszi hozzá nevetve. Judit korábban táncdalénekesnő volt, de az egy szem fiuk, Péter születésekor háztartásbeli lett.

„Nagyra értékelem Juditban, hogy megteremtette számunkra a boldog hátországot. Lemondott a karrierjéről, hogy a családjának éljen. Fantasztikus nő, szeretek a társaságában lenni. A házasságunk öt évtized alatt sem laposodott el. A mi pályánkon sok a kísértés, de a fellépések után én még mindig boldogan jövök haza. Tudom, hogy egy gyönyörű nő vár rám, aki ráadásul remekül főz.”

Az ételekkel azonban óvatosan kell bánnia a színésznek, mert a magas cukra miatt elővigyázatosság javasolt. „Engem is utolért ez a népbetegség, de szerencsére az inzulinszintemet napi két injekcióval és gyógyszerekkel kordában tartom. Ha életem végéig ez lesz a legsúlyosabb betegségem, akkor nem panaszkodom. A munkámban nem korlátoz, a színpadon ugyanúgy énekelek, táncolok, mint fiatalemberként. A feleségem mindig azt mondja, az én koromban már csak azokat az előadásokat vállaljam el, amik fontosak, de én mindenhová örömmel megyek.”

Kis unokája, Hanna bearanyozza az életét

Minden csínyben benne van

A jó erőnlétre most kétszeresen is szüksége van Tamás­nak, hiszen a 16 hónapos kis unokája leköti az energiáját és a figyelmét. „Hanna a családunk szeme fénye. Nagyon boldog vagyok, hogy végül mi is nagyszülők lettünk. Ha arról van szó, kúszok-mászok a kislány után, minden csínytevésben benne vagyok. Az első szó, amit kimondott: papa! Nem bírtam megállni könnyek nélkül… Az unokám neve is nagyon tetszik: Heller Hanna. Hát nem csodálatos?” – mondja a büszke nagypapa. Kevesen tudják, de Heller Tamás zeneszerzőként és szövegíróként is sikeres. Annak idején dalokat írt a Záray–Vámosi házaspárnak, Bajor Imrének, Kabos Lászlónak és Koós Jánosnak.

„A fiam örökölte tőlem a zeneszeretetet. Peti sokáig dobolt, most tévés műsorvezető-szerkesztő. Nagyon jó a kapcsolatunk, őszinte és mély bizalom alakult ki köztünk, ami talán annak is köszönhető, hogy gyerekként sokszor vittem magammal a fellépéseimre, az autóban ülve pedig beszélgettünk.”

Heller Tamás azt mondja, élete a szórakoztatás, de igazán már csak egy dologra vágyik. Sokáig szeretnék együtt lenni a családommal. Édesapám 62 éves korában halt meg, édesanyám 92 évesen ment el. Jó lenne magas kort megélni. Ha Hanna majdani esküvőjén ott lehetnék, az maga lenne a beteljesült álom!”

Hofi Géza fogadott fiaként szerette

„Pályakezdő humoristaként ismertem meg őt. Nem volt barátkozós típus, de engem kedvelt. Gyakran vitt magával a vidéki haknikra, néha még zavarban is voltam a kollégáim előtt, mert Hofi kitüntetett azzal, hogy az elegáns Mercedesében utazhattam, miközben a többiek egy kisbuszban zsúfolódtak össze. Géza sosem adta oda másoknak a saját műsorszámát, de velem kivételt tett. Megengedte, hogy egy tévéfelvételen előadjam az egyik sikerét.”

Fotó: Schumy Csaba, Olajos Piroska, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete