Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Mennyit gyalogoljunk?

Nos, én kiokoskodtam, miért is csökkentették le a lépésszámot. Mert egy lusta ember számára, de legalábbis annak, aki eddig semmit nem mozgott, szinte elképzelhetetlen a napi 8-10 ezer lépés vagy még több. Tehát arra jutottam, a semminél mindenképpen több, jobb a napi legalább 5 ezer lépés.

Szinte nincs két egyforma napom, de egyetlen egyből sem hiányozhat a gyaloglás. Mert gyalogolni jó! A magam tapasztalata szerint – a korosztályomnak legalábbis – a  legjobb mozgásforma. Hogy miért? Ha nagyon leegyszerűsítem a választ, mert a testünknek-lelkünknek jót tesz. A szabadban, mozgással töltött idő kisimítja az idegeinket, felfrissíti a gondolatainkat, az pedig nem kérdés, hogy minden porcikánknak jót tesz. Évekkel ezelőtt a legtöbb szakember még azt hirdette, hogy legyen meg a napi tízezer lépés, az nekem kb. 6 km. Törekedtem, hogy meglegyen, persze egyben legyalogolva, nem apránként. Viccesen szoktam mondani az előadásaimban, hogy ne abból jöjjön össze a tízezer lépés, hogy kiszaladunk a spájzba, átugrunk a boltba, stb. Eldicsekszem, egyszer sikerült 465 napon keresztül mindennap megtenni ezt a távot. Mindegy, milyen idő volt, vagy hogy éppen ünnep volt.

Aztán a szakemberek csökkenteni kezdték az adagot: elég lesz a 8 ezer lépés is. Most pedig azt olvastam, már az 5 ezerrel is beérik. Nos, én kiokoskodtam, miért is csökkentették le a lépésszámot. Mert egy lusta ember számára, de legalábbis annak, aki eddig semmit nem mozgott, szinte elképzelhetetlen a napi 8-10 ezer lépés vagy még több. Tehát arra jutottam, a semminél mindenképpen több, jobb a napi legalább 5 ezer lépés. Ez kb. 3 km. És ezt sem kell rögtön, egyben „lefutni”. Szoktassuk hozzá magunkat, hogy kicsivel kezdjük, és egyre növeljük az adagokat. Fontos persze a tempó is, ne lötyögjünk, hanem szaporázzuk a lépteinket, hogy kicsit megizzadjunk, hogy megemelkedjen a pulzusunk.

Hogy miért kampányolok időről időre a mozgás, azon belül is a tempós gyaloglás mellett? Szomorú statisztika, hogy a magyar az Európai Unió negyedik leginkább túlsúlyos nemzete. Az Európai Egészségfelmérés (EHIS) legfrissebb eredményei szerint itthon az össznépesség 58,3 százaléka túlsúlyos! Pedig évtizedek óta folyik a felvilágosítás, hogy mit jelent egészségtelenül táplálkozni, és miért veszélyes a mozgásszegény életmód. Tudjuk, csak éppen nem csináljuk. Tehát, ha eddig nem tettük, kezdjük el, kezdjük kicsiben, aztán növeljük a lépésszámot! A lényeg az, hogy tegyünk meg mindent az egészségünkért!

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete