Sztárok

Kállay Bori: Remélem, hogy nem kell újra nélkülöznöm

Hogyan él az ország egyik legnépszerűbb primadonnája? Mivel telnek az estéi, amikor nem a színpadon szerepel? Kik látogatják, és kikkel barátkozik? A válása után Kállay Bori az egyedüllétet választotta, és mint kiderült, jól döntött!

Éppen csak előbukkant a júliusi nap, még nincs hat óra. A művésznő már a kertjében tüsténkedik, a gyönyörű virágait gondozza.

„Két óráig is eltart, mire meglocsolom a növényeket, és gyomlálok. Bika jegyű vagyok, talán ebből is adódik, hogy szeretek a kertben lenni. Kikapcsol és lelkileg is feltölt, amikor a csodálatos muskátlikra, hortenziákra nézek. A kert hátsó részében zöldségeket termesztek. A paradicsomot befőzöm, az uborkát elrakom, a barackból lekvárt csinálok. Régimódi háziasszony vagyok, aki a saját terméséből szeret főzni, vendégül látni a családot, barátokat” – mondja Bori.

Megfogadta egykori szerelme tanácsát

A kert nagy kötöttség, mindennapra jut tennivaló.

„Hosszabb időre nem szoktam elutazni, hiszen ebben a hőségben locsolni kell. Szerencsére a lányomra, a vőmre számíthatok, és van nekem egy Magdikám is, aki besegít. Szeretem ezt a Duna-parti kisvárost, ahol már 27 éve élek. Összetartó baráti közösség alakult ki. Szinte mind egykorúak vagyunk, közös az érdeklődésünk, és gyakran megvendégeljük egymást. A barátaim többnyire civil emberek. Mivel Budapesten sosem voltam társulati tag, így egyik színházhoz sem kötődtem olyan szorosan, hogy mély barátságokról lehessen beszélni. A kölcsönös tisztelet persze megvan a kollegák felé. Amikor együtt dolgozunk, nincs rivalizálás, de a színházon kívül nem járunk össze – meséli a színésznő, aki mindig olyan ápolt és csinos, mintha gyufás-skatulyából húzták volna elő.

„Nem akarok sem kevesebbnek, sem többnek látszani. Próbálom méltósággal viselni az éveimet. Fiatalon volt egy párkapcsolatom. A jó ízlésű férfi nagyon sok mindenre megtanított. Például ő tanácsolta nekem: egy cipőd, egy táskád és egy kesztyűd legyen, de az bőrből! A minőségre törekszem, nem a mennyiségre. Nem követem görcsösen az aktuális divatot, csak annyit veszek ki belőle, ami a személyiségemhez passzol.”

Korán fekszik, korán kel

Színésznő létére meglepően visszavonultan él.

„Ha tehetem, korán fekszem és korán kelek. Este nyolc után már nem csörög a telefonom, mert tudják, hogy a hálószobában olvasok, esetleg természetfilmet nézek valamelyik tévécsatornán. Szeretem a Showder Klubot, van egy-két kedvencem. Az unokáim felnőtt férfiak, húszas éveikben járnak, nem jönnek olyan gyakran, mint régen. A nagyobb családi ünnepeket megtartjuk, de nincs hetente találkozás. Elfogadom, hogy a saját életüket élik, a nagymama már nem partner nekik.”

Kállay Bori nem a múltban él, a jelenben is feltalálja magát.

„Sosem voltam szomorú színésznő, mert sok szép szerepet eljátszottam és játszom ma is. Megadatott a siker és a közönség szeretete. Rendszeresen fellépek operett-előadásokban és zenés műsorokban. Gyerekkori barátommal és kollegámmal, Heller Tamással is van egy közös műsorunk, a Ti rongyos évek. Mindkettőnk pályájának átfogó estjéről van szó.”

Korábban volt egy szerepálma, a My Fair Lady. Ezt nem játszotta el, mégis úgy érzi, hogy lánya, Fonyó Barbara által kárpótolva lett.

„Életem egyik legszebb színházi élménye volt, amikor láttam őt a My Fair Ladyben. Csodálatosan játszott. Nem csak az elfogult anyai szív mondatja velem, hogy aznap este sztár született. Büszke vagyok Barbara tehetségére.”

Sosem költöttem felesleges dolgokra

A hetvenes éveiben járó színésznő szeretne olyan hosszú kort megélni, mint a szülei. Édesapja 95 évesen ment el, édesanyja 97 volt, amikor örökre elaludt.

„Apám régen elhunyt, mivel a szüleim között harminc év korkülönbség volt. Nagyon örülök, hogy a mamám, Mimuka társaságát sokáig élvezhettem, 2018-ban hagyott itt minket. Nagyon szoros kapcsolatban álltunk, mindennap meglátogattam. Örök újrakezdő és túlélő típus volt. Aktív éveiben keményen dolgozott a debreceni műanyaggyárban. Erős asszony volt, aki a viharos történelmi időkben három gyereket nevelt fel. Sajnos ismét viharos történelmet írunk. Gyerekként szegénységben nőttem fel, remélem, hogy idősebb koromra már nem kell újra nélkülöznöm. Sosem voltam gazdag, mindig beosztóan éltem és nem költöttem felesleges dolgokra. Csak arra vágyom, hogy béke legyen körülöttünk, és az egészségemet sokáig megőrizhessem. Természetesen másoknak is ezt kívánom.”

Katona Irén volt húszéves koráig

Eredetileg Katona Irén néven született, de pályakezdő színésznőként azt tanácsolták neki, hogy hangzatosabb néven álljon ki a közönség elé. „A szegedi színháznál döntöttek a művésznevemről. A Kállay Borival egyetértettem, hivatalosan is felvettem, az összes okmányomban már ötvenöt éve ez szerepel.”

Kiemelt kép: Schumy Csaba

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete