Lélek Sztár

Lehet (csak) barátság férfi és nő között? És ha igen, hogyan?

Van, aki hisz abban, hogy férfi és nő között kialakulhat szexmentes, őszinte bizalmi kapcsolat, aminek hozzáadott értéke, hogy segít jobban megérteni a másik nemet. Más viszont rázza a fejét: előbb-utóbb úgyis lesz belőle több is... Sőt, azt is figyelembe kell venni, mit szólnak egy ilyen barátsághoz a házastársak! Pszichológust kérdeztünk a témáról.

Sokak szerint remekül működhet ez a viszony, jól kiegészíthetik egymást, jobban, mint a saját nemükkel egyező barátokkal. Az ellenkező véleményen lévők ugyanakkor a két fél között – a sok közös idő és program miatt – bármikor fellángoló szexualitással magyarázzák, hogy miért nem bölcs dolog. Emiatt aztán a férfi-női barátságok tagjai­nak házastársai sem mindig néznek jó szemmel egy ilyen kapcsolatra, és okot adhat a gyanakvásukra. A kérdés nem egyszerű, és nem lehet határozott igennel vagy nemmel válaszolni. Vig-Baló Emese párkapcsolati pszichológus segít nekünk tisztán látni.

„Én az igen-pártiak táborát erősítem, vagyis szerintem létezhet barátság nő és férfi között, ám vannak buktatók, és ahhoz, hogy működjön, néhány szabályt érdemes betartani” – kezdi a pszichológus. Szakértőnk szerint egy jó párkapcsolathoz két dolog szükséges: egyrészt, hogy a felek között teljes legyen az összhang, vagyis jó barátok legyenek, másrészt ugyanennyire fontos a szenvedély megléte.

„Ha ez a kettő megvan, akkor jól működhet hosszú távon egy kapcsolat, persze még akkor is ott az óriási kihívás, hogy ez fenn tudjon maradni évek, évtizedek távlatában. A két nem között létezhet csak jó emberi kémia, erotikus kémia nélkül. A különbség egy romantikus kapcsolat és a barátság között tehát a szexualitás: a barátok között nincsen vágy” – magyarázza szakértőnk.

Mindkét nemet más mozgat meg

Nem mindig egyszerű ez a kapcsolat, kutatások szerint ugyanis a férfiaknak és a nőknek más elképzeléseik vannak a barátságról. A férfiaknak a státusz és az intellektuális hasonlóság fontos egy barátban, a nők ezzel szemben a lojalitást, a hitelességet és az őszinteséget keresik a barátjukban.

„Ezenkívül van még egy fontos különbség, amit szintén érdemes szem előtt tartani. A női szexualitáshoz általában fontos, hogy érzelmileg is közel érezzék magukat a férfihoz, akkor fognak szexuálisan vonzódni hozzá, míg a férfiaknál ez pont fordítva van. Ezért nőknél könnyebben ébredhet fel a vágy, ha az emberi közelség már megvan valakivel. Férfiaknál erre inkább olyankor nő az esély, ha a párkapcsolatukban, házasságukban esetleg egy szexmentes időszakon mennek keresztül. Vagyis a nőknél az érzelmi közelség, a férfiaknál a testi közelség mozgatja jobban ezt a dinamikát” – mondja a pszichológus.

Hogyan csináljuk?

Nagy odafigyelés mellett is felmerülhetnek problémás helyzetek, ám ha a következő szabályokat betartjuk, akkor a jutalmunk egy igazi barátság lehet.

Semmi szex

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak olyan ellentétes nemű személlyel barátkozzunk, akit egyáltalán nem tartunk szexuálisan vonzónak, legalább a megismerkedéskor, hiszen ez idővel változhat. Ha kezdettől fogva kicsit is vonzódunk valakihez, ott nem valószínű, hogy működőképes lesz a barátság. Amennyiben vonzónak találjuk a másikat, esetleg vonzalom ébred bennünk az idők során, inkább tartsunk egy lépés távolságot, és maradjunk meg haveri szinten.

Biztonságos zóna

Ellenkező nemű barátunkkal lehetőleg abszolút biztonságos, semleges környezetben találkozzunk. Úgy szervezzünk programot, mint ahogy egy jó üzleti baráttal tennénk: találkozzunk kávézóban, ebédeljünk együtt, stb. A romantikus, filmnézős otthoni programok, vagy az éjjeli kimaradás csak kísértésbe ejthet, és a párjainknak is kényelmetlen.

Hiányérzet

Kritikusan fontos, hogy figyeljük saját magunkat, az igényeinket és a társunk igényeit. A párkapcsolatunkban jelentkező hiányérzeteket veszélyes bevinni az ellenkező nemű barátságba. Ha ugyanis a férjünkkel például kevés a szex, esetleg nem beszélget velünk eleget, és ezt nem vele, hanem a barátunkkal beszéljük meg, akkor nagy a veszélye, hogy a megoldást is a barátunkban látjuk majd. Persze egy ellenkező nemű barát segíthet megérteni a párunk nézőpontját, mégis vigyázzunk rá, hogy a megoldásokat otthon kell megvalósítanunk.

Őszinteség

Egy igazán jó párkapcsolat elképzelhetetlen őszinteség nélkül, hiszen csak így szerethet a valódi önmagunkért a másik. Éppen ezért, ha új kapcsolatunk van, semmiképp se titkoljuk el, hogy van egy ellenkező nemű barátunk, sőt! Nemtől függetlenül fontos, hogy a párunk ismerje a barátainkat, de az ellentétes nemű barátok esetén kifejezetten jót tesz, segít a vonzódást kizárni, ha a barátunk is megkedveli a párunkat.

Több érzelem

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is elképzelhető, hogy az egyik fél többet kezd érezni a másik iránt. Ha ez velünk történik meg, először is próbáljuk tisztázni a saját érzelmeinket. Ha biztosak vagyunk a saját vonzalmunkban, akkor meg kell tudnunk, hogyan érez a másik fél. Viszonozza, vagy sem? Ha viszonozza, akkor mit tervezünk ezzel tenni? Ha nem viszonozza a másik fél, akkor egyértelműen magunkban kell helyretennünk a dolgot: túl tudunk lépni ezen a vonzalmon, tudjuk kezelni a helyzetet? Tiszteletben kell tartanunk a másik érzéseit és a meghúzott határokat. Jó módszer lehet ilyenkor, ha hátrébb lépünk egyet, és egy időre távolságot tartunk.

Híresen jó barátok

Amióta Oroszlán Szonja és Szabó Győző együtt játszott a Valami Amerika című filmben, majd egy televíziós sorozatban (Brigi és Brúnó) is partnerek voltak, képzeletben sokan összeboronálták őket. Pedig a két színész az életben sosem alkotott egy párt. Azt viszont nem tagadják, hogy évek óta nagyon jóban vannak, ami megkönnyíti a közös munkát.

Erős Antónia és Szellő István már 25 éve vezeti együtt az egyik kereskedelmi televízió hírműsorát. A két népszerű híradósról köztudott: amellett, hogy hűséges kollégák, régóta igazán jó barátok is. Ráadásul volt idő, amikor évekig egy házban laktak.

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio ma már legendás barátsága első közös filmjük, a Titanic forgatásán kezdődött, lassan 30 éve. A színészek azóta mindig ott állnak egymás mellett, segítik, támogatják egymást, ha szükséges, és örülnek egymás sikereinek.

Fotó: adobestock