Uncategorized

Újabb ígéretes COVID vakcina gyártása indulhat be hamarosan

A Medicago megállapodott a kanadai kormánnyal: akár 76 millió adag növényi eredetű COVID-19 elleni oltóanyagot biztosíthat a cég

 

  • A kanadai Medicago biogyógyszerészeti vállalat bejelentette, hogy megállapodott a kanadai kormánnyal: hamarosan akár 76 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállíthat.
  • A Medicago 173 millió dolláros támogatást kap a kanadai kormánytól az oltóanyag fejlesztésére és a gyártási kapacitások kiépítésére.

 

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a COVID-19 vírus elleni oltóanyagot. Az innovatív vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

A Medicago idén márciusban jelentette be, hogy a vírus génjének kézhezvétele után sikeresen előállították a konoravírus vírusszerű részecskéjét (VLP), mely rendkívül ígéretes lépés a vakcina-fejlesztésben. A Medicago kezdeményezte a preklinikai vizsgálatokat, majd pár hónappal később, július 14-én megkezdte a humán tesztelést is, önkéntesek bevonásával. A Medicago azt tervezi, hogy november elején elindítja a 2. fázisos vizsgálatokat, majd 2020 decemberében a 3. fázisos vizsgálatokat.

„Bízunk abban, hogy oltóanyag-jelöltünk sikeres lesz, és már nagyon várjuk, hogy az elkövetkezendő hetekben nyilványosságra hozhassuk az 1. fázis eredményeit.” – mondta el a Medicago tudományos és orvostechnikai ügyvezető elnökhelyettese.

A kanadai kormány sajtóközleménye a témáról itt elérhető:

https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/10/23/prime-minister-announces-funding-advance-development-canadian-covid

A Medicago-ról

Az 1999-ben alapított Medicago biogyógyszerészeti vállalat, a növényi alapú gyógyászati technológia innovatív szereplője. A vállalat küldetésének tartja többek között a globális egészségügyi eredmények javítását az innovatív növényi alapú technológiák kiaknázásával, megoldást nyújtva a globálisan megjelenő egészségügyi kihívásokra.  A Medicago korábban már bizonyított, az influenzajárvány ellen elsőként reagálók között. A társaság 2009-ben egy kutatási besorolású vakcina-jelöltet állított elő a H1N1 ellen mindössze 19 nap leforgása alatt. 2012-ben a Medicago 10 millió adag lehetséges monovalens influenza elleni oltóanyagot gyártott le egy hónap alatt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma alá tartozó Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA = Fejlett Védelmi Kutatási Projektügynökség) részére.  További információk: www.medicago.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete