Ahogy a lecsóra, a pörköltre, rántott húsra és a húslevesre, a palacsintára is mindenkinek megvan az az egy bizonyos családi receptje, ami miatt úgy hiszi, az övé a legfinomabb. Szívesen végigkóstolnánk az összes olvasónk receptjét, hogy igazat tehessünk, de erre aligha van lehetőség, inkább megmutatjuk egy mesterszakács 7 tippjét, amivel egészen biztos, hogy tökéletes lesz ez a vasárnapi klasszikus desszert.
-
Keverd csomómentesre!
A darabos, csomós palacsintatészta nem sül meg jól, és nem is lesz finom a végeredmény. Ezt elkerülendő, át lehet szűrni a tésztát, esetleg habverővel simára keverjük. De az is jó módszer, ha a botmixerrel végezteted el a keverést.
-
Ne keverd túl a tésztát
Ha csomós lett, válaszd inkább a fenti tippeket, ne kevergesd feleslegesen a tésztát. Minél többet kevered, annál nyúlósabb és ragadósabb lesz a tészta, a glutén ugyanis elkezd kioldódni és dolgozni. Pihentetni viszont ér, sőt kell is a tésztát, hogy a liszt kicsit megszívja magát nedvességgel.
-
Pihentetés
Az idő tényleg fontos a palacsintatésztának, még az esetleges csomók is feloldódhatnak benne, amíg pihen, elmosogathatsz és előkészítheted a tölteléket is akár. Nincs elvesztegetett idő, csak arra figyelj, hogy ha a liszt megszívja magát a folyadékkal, lehet, hogy pótolnod kell sütés előtt.
-
Csak jó serpenyővel dolgozz
Ha máskor nem is, de palacsintasütéskor hatványozottan fontos, hogy jó serpenyőt válassz. Nem kötelező csak palacsintasütésre gyártott serpenyőt használni, de legyen tapadásmentes, karcmentes felülete. Ha gyakran és sok palacsintát sütsz, akkor már vásárláskor kalkulálj azzal is, hogy a serpenyő könnyű legyen.
-
Sütés közben törölj
Akár olajon, akár vajon sütöd a palacsintát, előbb utóbb ez is, az is elkezdhet füstölni a serpenyőben. A Vaj előbb fog odaégni, ezért 5-7 palacsintánként érdemes papírtörlővel kitörölni a serpenyőt. Így sosem lesz égett ízű palacsintánk. A kevés zsiradékot pedig rendszeresen pótoljuk a serpenyőben.
-
Ne hagyd ott a palacsintát
Nem kell sok idő a palacsintának, ez tény, de azért időt kell szánni arra, hogy átsüljön, különben gumis és lisztízű lesz a végeredmény. De ne süssük túl gyorsan, mert megég a széle
-
A legjobb sütési módszer
Önts egy adag tésztát a serpenyőbe, és döntögesd meg körbe az edényt, hogy a tészta egyenletesen szétfolyjon. Más dolgod már nincs, csak sütés közben figyelni a forgatásra, és a kész palacsintákat egymásra halmozni egy tányéron.
A tökéletes palacsinta receptje

Azt gondolhatnád, hogy olyan egyszerű elkészíteni, hogy el sem lehet rontani. Ezzel szemben a valóság az, hogy a siker egészen apró dolgokon áll vagy bukik. A következő recept már bizonyított.
Hozzávalók:
- Fél kiló liszt
- 4 tojás
- 1 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dl víz
- 7 dl tej
- 6 ek olaj
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral, a tojással és a vízzel keverjük el, majd lassan adjuk hozzá a tejet és az olajat. A tésztába egy csipet szódabikarbóna vagy sütőpor is kerülhet, ettől sokkal puhább lesz a tészta.
- Szépen keverjük ki, ahogy fent leírtuk, és pihentessük fél órát a hűtőben. Ha maradtak még csomók, azok feloldódnak. Utána már tényleg elég csak egyszer átkeverni.
- Ezután forró serpenyőben, közepes lángon kisütjük, megtöltjük és jön a legjobb rész: befaljuk.
Ha kisültek, töltsd meg gyümölcsökkel, vagy tedd húslevesbe, esetleg fogyaszd húsmentesen böjtkor.
Fotó: archív