Konyha

Karácsonyi menü: legyen a hortobágyi halas palacsinta és a fátyolkalács az ünnepi asztal sztárja!

Karácsonykor csakis a legszebbet, a legjobbat szeretnénk az asztalra tenni. A nagy napig minden nap egy teljes menüvel segítünk az ünnepi ételsorok összeállításában.

Hortobágyi halas palacsinta

Hozzávalók 8-10 db közepesen vastag palacsintához:
• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• csipet só
• 1 dl tej
• 4 evőkanál étolaj
• szódavíz
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 4-5 db lecsópaprika
• 2 nagyobb szem paradicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl paradicsomszósz
• só, frissen őrölt bors
• 50 dkg afrikai harcsafilé
• 2 dl tejföl
• 5 dkg félkemény sajt
• 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés

1. A liszthez adjuk a tojást, csipet sót, és a tejjel csomómentesre keverjük. Öntünk hozzá 3 evőkanál olajat, és annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. 30 percig pihentetjük, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben közepesen vastag palacsintákat sütünk belőle.
2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük az aprított vöröshagymával együtt. Beletesszük a pirospaprikát, majd a karikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Öntünk alá 1 dl vizet, a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, és lefedve összefőzzük a lecsót.
3. A harcsát megmossuk, szárazra töröljük, nagyobb kockákra vágjuk, és besózzuk.
4. A lecsóba tesszük a harcsát, és lefedve 15 perc alatt megfőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni a szaftban, majd szűrőbe tesszük a ragut, a szűrőt pedig egy mélyebb tál peremére állítjuk. Átnyomkodjuk a halas lecsót, úgy, hogy szárazabb töltelék maradjon a szűrőben, a tál­ban pedig gyűljön össze a szaft.
4. A halas tölteléket a palacsintákba töltjük, tűzálló tálba helyezzük, majd leöntjük a szafttal. Tejföllel bekenjük, rászórjuk a reszelt sajtot, és 220 fokra előmelegített sütőben tálalás előtt kb. 15-20 perc alatt összesütjük.

Kacsamájas göngyölt hús forralt boros szósszal

Hozzávalók:
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olaj
• 20 dkg kacsamáj
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál kakukkfű
• 75-80 dkg sertésszűz
(2 darab)
• 20 dkg konzerv csiperkegomba
• 10 dkg bacon
a szószhoz:
• 2 dl vörösbor
• 1 narancs
• 2 evőkanál forralt bor fűszerkeverék
• 2 evőkanál keményítő
• 2 evőkanál cukor
a körethez:
• 20 dkg bulgur
• 10 dkg mazsola

Elkészítés:

1. A reszelt vöröshagymát megdinszteljük az olajon, kettéosztjuk, az egyik részén átfuttatjuk a felaprított kacsamájat, és sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A másik részén puhára dinszteljük a szeletelt gombát, ezt is sózzuk, borsozzuk.
2. A sertésszüzet éles késsel óvatosan úgy vágjuk be, hogy nagyobb szeletnek ki tudjuk teríteni, sózzuk, borsozzuk. Ráhelyezzük a gombaszeleteket, majd középre vékony csíkban a dinsztelt májat. Felgöngyöljük, baconnal körbetekerjük, és hústűvel vagy zsinórral rögzítjük. Tapadásmentes serpenyőben körbesütjük, majd sütőtálban, 200 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.
3. A bort lábosba öntjük, hozzáadunk 1 dl vizet, a narancs kifacsart levét, a fűszerkeveréket és a cukrot. Összeforraljuk, és 15 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük kevés boros lével, majd fokozatosan a többi léhez keverjük, forralva besűrítjük a mártást.
4. A körethez a bulgurt a mazsolával együtt 15 perc alatt bő, sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük.

Fahéjas fátyolkalács narancsos vaníliasódóval

Hozzávalók 6 személyre:
a sodóhoz:
• 3 db tojás
• 10 dkg porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 1 evőkanál vaníliás pudingpor
• 5 dl tej
• 1 rúd fahéj
• 1 db narancs
a tésztához:
• kb. 2 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 evőkanál cukor
• 40 dkg liszt
• 1 mokkáskanál só
• 1 db tojás
• 12 dkg vaj
• 5 evőkanál barna cukor
• 3 evőkanál fahéj

Elkészítés:

1. A sodóhoz a tojások sárgáját robotgéppel habosra verjük a porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a pudingport. Fokozatosan beleöntjük a tejet, beletesszük a fahéjrudakat és a narancs reszelt héját. Lassan sűrűre főzzük a krémet, de ne forraljuk! Hozzáfacsarjuk a narancs levét. Tálba öntjük, ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük.
2. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és 1 evőkanál cukorral. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzákeverjük a tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vaj felét. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagolunk hozzá még tejet, mindaddig, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk. 8-10 percig egyneműre dagasztjuk a tésztát, és letakarva, szobahőmérsékleten
a duplájára kelesztjük.
3. Lisztezett felületen egészen vékonyra, kb. 2 mm-re kinyújtjuk, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, egyenletesen megszórjuk a barna cukorral elkevert fahéjjal, majd éles késsel kb. 5×5 cm-es négyzetekre felvágjuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett, nagy méretű kapcsos tortaformába helyezzük, koszorú alakban, egymás mellé, egymásra borítva a tésztanégyzeteket. Vagy egyszerűen sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezve formázzuk meg a koszorút.
4. Újabb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A hőfokot 180 fokra csökkentjük, és a kalácsot kb. 30 percre betesszük sülni.

Képek: Vrábel Kriszta