Konyha

Karácsonyi menü: diós nudlival lesz tökéletes a vörösboros szilvaleves

Karácsonykor csakis a legszebbet, a legjobbat szeretnénk az asztalra tenni. A nagy napig minden nap egy teljes menüvel segítünk az ünnepi ételsorok összeállításában.

Fahéjas-vörösboros szilvaleves diós nudlival

Hozzávalók:
• 3 dl száraz vörösbor
• 6 dl víz
• 4 evőkanál cukor
• 50 dkg szilva (fagyasztott)
• negyed citrom kifacsart leve
• 2 rúd fahéj
• 4-5 db szegfűszeg
• pár szem szegfűbors, csillagánizs
• 2 dl főzőtejszín
• 1 evőkanál keményítő
• 30 dkg burgonya
• 1 db tojás
• csipet só
• kb. 15 dkg liszt
• 10 dkg darált dió
• 1 evőkanál barna cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A bort elkeverjük a vízzel, a cukorral, citromlével, hozzáadjuk a szilvát, és fűszerzsákban a fűszereket. Felforraljuk, és kb. 20 percig főzzük. Kivesszük a fűszerzsákot, simára turmixoljuk a levest, majd hozzákeverjük a főzőtejszínnel csomómentesre kevert keményítőt, és összeforraljuk a levessel.
2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, csipet sót és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy még lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
3. Lisztezett felületen kis (meggyszemnyi) gombócokat formázunk, majd lobogó, sós vízben készre főzzük őket. Darált dió, barna cukor és fahéj keverékében megforgatjuk őket, és a levessel tálaljuk.

Kapros töltött káposzta

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg darált sertéshús
• 1 db zsemle
• 1 db tojás
• 2 teáskanál mustár
• 2 csokor kapor
• 1 gerezd fokhagyma
• 8-10 levél
édes káposzta
• 1 fej vöröshagyma
• 10 dkg húsos szalonna
• 30 dkg savanyú káposzta
• 2 db babérlevél
• 5 dl erős marhahúsleves
• 1-2 evőkanál keményítő
• 2 dl tejföl
• 80 dkg burgonya
• só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A töltelékhez a húst tálba tesszük, összedolgozzuk a vízbe áztatott, kifacsart zsemlével és a tojással. Sóval, borssal, 1 teáskanál mustárral, 1 csokor aprított kaporral és a zúzott fokhagymával ízesítjük.
2. Az édes káposztát a torzsa mentén körbevágjuk, majd annyi sós vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amint felforrt, 10 percig főzzük, majd kivesszük a főzővízből, és leszedünk róla 8-10 tölteni való levelet. A húsmasszát a káposztalevelekbe töltjük.
3. Az apróra vágott vöröshagymát és a szalonnát egy nagyobb lábosban megdinszteljük. Amint a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, ezt is átpirítjuk a zsiradékon, majd ráhelyezzük a töltött káposztatekercseket, beletesszük a babérleveleket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takaréklángon 1,5 óra alatt készre főzzük a káposztát.
4. Kevés húslével simára keverjük a keményítőt, hozzáadjuk a maradék finomra vágott kaprot, majd felöntjük a többi lével, és forralva besűrítjük öntetnek. Elkeverjük benne a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, 1 teáskanál mustárral ízesítjük.
5. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A káposztatekercseket a főtt burgonyával és a kaporszósszal tálaljuk.

Narancsszirupos rétespite

Hozzávalók 20 kockához:
• 25 dkg cukor
• 2 rúd fahéj
• 3 db bio narancs
• 1 citrom
• 2 csomag réteslap
• 4 db tojás
• 2 tasak vaníliás
cukor
• 3 dl natúr görög joghurt
• 2 dl napraforgóolaj
• tejszín a tálaláshoz

Elkészítés:

1. 20 dkg cukrot kimérünk egy lábosba, öntünk hozzá 4 dl vizet, beletesszük a fahéjrudakat, 2 narancs reszelt héját, 1 narancs és a citrom kifacsart levét. Takaréklángon kb. 30 percig szirupot főzünk belőle.
2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A réteslapokat kicsomagoljuk, majd egyesével harmonikaszerűen gyűrve a lapokat, egymás mellé, tepsibe helyezzük őket. Kb. 15 perc alatt megszárítjuk a lapokat a közepesen forró sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd egészen kicsire összetörjük őket.
3. Az egész tojásokat elkeverjük a maradék 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a botmixerrel pépesített 2 maradék narancsot és egy narancs reszelt héját. Beletesszük a joghurtot, az olajat, és elektromos mixerrel alaposan összekeverjük a tésztát.
4. Hozzákeverjük a réteslapmorzsát. Kivajazunk és liszttel kiszórunk egy közepes méretű tepsit, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, és egyenletesen rálocsoljuk a narancsos-fahéjas szirupot. Hagyjuk hűlni, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Kis/közepes kockákra vágva egy kevéske tejszínhabbal tálaljuk.

Képek: Vrábel Kriszta