Konyha

A kevesebb sokszor több: így varázsolja ünnepivé a terített asztalt

Akár rutinos vendégvárók vagyunk, akár a kezdők közé tartozunk, néhány fontos szabályt jó megjegyezni, felfrissíteni, hogy minden kifogástalan legyen étkezéskor az asztalon.

Evőeszközszabályok

Az egyik leggyakoribb hiba, ha a kést nem a megfelelő irányba helyezzük, ugyanis a pengének minden esetben a tányér felé kell néznie a jobb kézhez igazítva. A kés mellé kerül a kanál (a kés jobb oldalán), a villa pedig a tányér bal oldalán, a szalvétán fekszik. A textilszalvéta kerülhet a terítékre is. Amelyik evőeszközre nincs szükség az étkezéshez, ne is tegyük ki, csak azért, mert hátha jól jön valamihez. Tehát, ha csak fagylalt lesz desszertnek, elég a kiskanalat a tányér fölé rakni, villa nem kell.

Mit iszunk?

A poharakból is csak azt tegyük ki, ami szükséges a felszolgált ételekhez, italokhoz.

  • Vizespoharak: rövidebb szárú, szélesebb, tömörebb alapdarabok, amelyekben bátran kínálhatjuk az üdítőket, gyümölcsleveket is.
  • Borospoharak: a fehérboros pohár karcsúbb, a vörösboros pohár pedig öblösebb. Leggyakrabban a fehérbort salátához vagy halételhez, szárnyasokhoz kínáljuk, míg a vörösbort vörös, nehezebb húsokhoz.
  • Pezsgőspohár: magas, keskeny forma, amiben sokáig gyöngyöznek
    a buborékok.

Visszafogottan

A túlzsúfolt asztal nagyon zavaró tud lenni, kell helyet hagyni arra, hogy kényelmesen ehessen mindenki, ezért soha ne tegyük a vendégek elé az egész menüt. A virágok és a gyertyák is akadályozhatják a szemkontaktust és az önfeledt beszélgetést, ezért soha ne fejmagasságban – hanem alacsonyabban vagy magasabban ­– helyezzük el a díszeket, akármilyen szépek is. Lehetőleg illatmentes gyertyákkal készüljünk, mert az erős aromák bezavarhatnak az ételek ízlelésébe.

Színek és méretek

Kerek asztalhoz kerek terítőt válasszunk, négyzethez pedig négyzet alakút. Minél hosszabb egy terítő, annál formálisabb. A közepes hosszúságúak illenek legjobban az ünnepi asztalhoz, az a jó, ha nem lóg az emberek ölébe. A semleges árnyalatok, mint a fehér vagy a krémszín tökéletesen passzol a karácsonyhoz. Ha tarkább abroszt választunk, akkor színben a szalvétának is illenie kell hozzá.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete