Konyha

Megártott a kiadós ünnepi vacsora? Meglepő zöldség enyhíti a kellemetlen puffadást

Ha túlettük magunkat, gyötör a savtúltengés, esetleg puffadunk, vagy hányingerünk van, nem kell azonnal gyógyszerért nyúlni. A kamrában is találhatunk segítséget a kellemetlenségekre.

Émelygésre: gyömbér és kamilla

A gyömbér hányinger-csillapító és emésztés­javító hatásáról is ismert. Gyakran már az illata is elegendő a panaszok enyhítésére, de az is jó megoldás, ha elrágcsálunk egy keveset belőle. Akinek ez így túl csípős lenne, készítsen gyömbérteát, mézzel édesítve. A nyálelválasztás fokozásával a gyömbér az emésztőnedvek termelődését is segíti, így a gyomrunk hamarabb megkönnyebbül, ha túlettük magunkat. Hányinger, hányás és hasmenés esetén a kamillatea is enyhülést hozhat, hiszen megnyugtatja a gyomrot és a beleket, ráadásul az esetleg elveszített folyadékot is pótolja. Émelygés és teltségérzet ellen a borsmentateát is sikerrel vethetjük be.

Gyomorsav: túl kevés vagy túl sok

A nehéz ételek fogyasztásakor jelentkező teltségérzetet szeretnénk elkerülni? Akkor étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet, amelybe egy teáskanál almaecetet kevertünk. Aki nem szereti az almaecet ízét, citromlével is ízesítheti a vizet – savas kémhatásánál fogva mindkét házi szer fokozza a gyomorsav termelődését. Aki azonban épp az ellenkezőjétől, gyomorsav túltengésétől, gyomorégéstől szenved, annak egy kevés krumpli, tej, háztartási keksz vagy párolt zöldség hozhat enyhülést. Sokan nyúlnak ilyenkor a szódabikarbónáért is. Lúgos kémhatásánál fogva ez a szer valóban képes ideig-óráig semlegesíteni a gyomorsavat, ám hatása csak átmeneti, ráadásul fokozott gázképződéssel jár, így puffadáshoz vezethet – ezért nem ajánlják az orvosok.

Puffadásra: édeskömény

Ez a növény a benne található anetol nevű vegyületnek köszönhetően oldja a hasi görcsöket, segíti az emésztőrendszer működését, és megszünteti a felfúvódást. Egy teáskanál édesköményt öntsünk le egy csésze forró vízzel, hagyjuk állni, és 5 perc múlva szűrjük le. A legjobb, ha étkezések között, melegen fogyasztjuk.

Gyomor- és bélbántalmakra: zabpehely és alma

A gyulladt, fájó, felkavarodott gyomrot a zabkása vagy a zabpehelyből főzött nyák is megnyugtatja. A bélproblémáknak az alma a legjobb ellenszere, hasmenés és székrekedés esetén egyaránt segíthet a rosttartalma – ráadásul hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal is segíti a szervezet működését. A bélproblémákra jó hatású a frissen megőrölt lenmag, amelyet joghurtba, müzlibe keverve is fogyaszthatunk.

Amikor már orvos kell

Ha a gyomorfájás, a puffadás és az émelygés napokig nem múlik, vagy rendkívül heves és hirtelen jelentkező, mindenképp forduljunk orvoshoz, ne próbáljuk meg házi gyógymódokkal vagy gyógyszerekkel elnyomni a tüneteket! Ilyenkor ugyanis fontos, hogy kiderüljön, mi okozza a problémánkat, hiszen súlyos betegség is állhat a háttérben.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete