Hozzávalók a fehérbormártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 3 dl zöldséglé vagy húslé
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl fehérbor
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- a káposztához:
- 50 dkg fehér káposzta
- 1 nagy alma
- 1 narancs
- 2 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- só, frissen őrölt bors
- 4 nagyobb pontypatkó
- színes bors, olívaolaj
- a köret:
- 80 dkg rösztiburgonya vagy krokett
A mártáshoz besamelt készítünk: a vajat kis lábosban megolvasztjuk, rászór-juk a lisztet, átfuttatjuk a forró vajon, majd fokozatosan, kevergetve felöntjük a húslével. Sűrűre forraljuk, hozzáöntjük a fehérbort, majd 10 percig forraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és ezzel is összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet, és félretesszük. A káposztát vékonyan felcsíkozzuk. Hozzáadjuk a hámozatlan, káposztareszelőn lereszelt almát, a narancs reszelt héját, a kifacsart narancslevet, az ecetet, olívaolajat, mézet, fahéjat. Takaréklángon főzve 20 perc alatt puhára fonnyasztjuk a káposztát. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük, ha szükséges, édesítjük vagy savanyítjuk.
A megmosott, szárazra törölt pontyszeleteket megsózzuk, durvára darált borssal megszórjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és 230 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A káposztával, a bormártással és sült rösztivel vagy krumplikrokettel tálaljuk.
680 kcal, 54 g szénhidrát/adag