Konyha

Mákhabos almatorta

Karácsonykor szeretünk látványos ételeket készíteni. Ilyenkor a szépség legalább annyira fontos, mint a finomság. A desszertek esetében különösen.
alma leve barna cukor dió konyha kristálycukor mák mákhabos almatorta mandula porcukor recept só sütemény tojás

Hozzávalók (24 cm átmérőjű kör alakú formához, 16 szelethez):

  • 25 dkg alma meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • ¾ citrom reszelt héja és leve
  • 6 egész tojás
  • 20 dkg barna cukor
  • csipetnyi só
  • 30 dkg durvára darált dió, vagy dió és mandula vegyesen
  • 7,5 dkg liszt
  • ¾ csomag sütőpor
  • a citrusos almasziruphoz:
  • a kinyomkodott alma leve
  • kb. 5 dkg cukor
  • ¾ citrom leve
  • a mákhabhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 7,5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almára öntjük a citrom levét, és 5 percig hagyjuk állni. Alaposan kinyomkodjuk, a levét félretesszük. A tojásfehérjét a cukor felével felverjük. A tojássárgákat a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral habosra keverjük, majd a darált dióval, liszttel, sütőporral és a kinyomkodott reszelt almával finoman hozzákeverjük a fehérjéhez.

A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amíg sül a tészta, elkészítjük az almaszirupot. A kinyomkodott almalevet egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Kétharmadára beforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd a szintén kihűlt torta tetejére locsoljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, 2-3 evőkanál vízzel hígítjuk. 5 dkg cukrot összeforralunk fél dl vízzel, majd leforrázzuk vele a mákot. Hagyjuk kihűlni. A mákhabhoz a porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan belekeverjük a leforrázott és kihűtött mákot. A torta tetejére kenjük a habot.

280 kcal, 32 g szénhidrát/szelet

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete