Konyha

Pontypatkó bormártással, narancsos-almás káposztával

Szentestén szinte mindenkinél szerepel hal a menüben. Aki szeretne egy kicsit változtatni a hagyományos halas ételeken, olvassa át receptjeinket.
alma bors fahéj fehérbor fehérborecet húslé káposzta konyha krokett liszt méz olivaolaj petrezselyem pontypatkó tejszín vaj vrábel kriszta

Hozzávalók a fehérbormártáshoz:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl zöldséglé vagy húslé
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • a káposztához:
  • 50 dkg fehér káposzta
  • 1 nagy alma
  • 1 narancs
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 nagyobb pontypatkó
  • színes bors, olívaolaj
  • a köret:
  • 80 dkg rösztiburgonya vagy krokett

A mártáshoz besamelt készítünk: a vajat kis lábosban megolvasztjuk, rászór-juk a lisztet, átfuttatjuk a forró vajon, majd fokozatosan, kevergetve felöntjük a húslével. Sűrűre forraljuk, hozzáöntjük a fehérbort, majd 10 percig forraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és ezzel is összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet, és félretesszük. A káposztát vékonyan felcsíkozzuk. Hozzáadjuk a hámozatlan, káposztareszelőn lereszelt almát, a narancs reszelt héját, a kifacsart narancslevet, az ecetet, olívaolajat, mézet, fahéjat. Takaréklángon főzve 20 perc alatt puhára fonnyasztjuk a káposztát. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük, ha szükséges, édesítjük vagy savanyítjuk.

A megmosott, szárazra törölt pontyszeleteket megsózzuk, durvára darált borssal megszórjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és 230 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A káposztával, a bormártással és sült rösztivel vagy krumplikrokettel tálaljuk.

680 kcal, 54 g szénhidrát/adag