Címlapsztori

Rejtélyes nőt szeret Gergely Róbert: „Boldog vagyok, mert van egy társam”

Egy komoly betegség és egy hosszabb kényszerpihenő után újult erővel vág neki az idei évnek. A sármos művésznek minden oka meg is van a derűre.

Hajnali ember. Öt órakor kezdi a napot. Megeteti a kutyákat, reggelit készít, elvégzi a ház körüli praktikus dolgokat. Hét órakor már a Lukács uszodában van. „Nem úri huncutságból megyek a gyógyfürdőbe, hanem az egészségem megőrzése érdekében. Kevesen tudják, de TB-kártyával kedvezményesen, egy évben kétszer, alanyi jogon igénybe lehet venni terápiás kúrát az ország bármelyik gyógyfürdőjében, egészségügyi központjában. Nekem a térdem rendetlenkedik, a reumás panaszokra kifejezetten jót tesz az úszás, a súlyfürdő, az iszappakolás és a fizioterápiás gyógymód. Felüdülve, jókedvűen jövök ki a medencéből. A fővárosi dugó sem tud felbosszantani, pedig egyórányi autóútra lakom” – meséli a színész, aki januárban hivatalosan nyugdíjas lesz, vagyis betölti a 65. évét.

Különleges születésnapja lesz

„Felesleges titkolni a koromat, hiszen könnyen utánanézhetnek. Ráadásul néhány évvel ezelőtt elmentem előnyugdíjba, ezért mostanra teljesen megszoktam a helyzetemet. Bevallom, amikor legelőször hozta a postás a nyugdíjamat, akkor szíven ütött a dolog, és arra gondoltam, milyen gyorsan rohan az idő” – mondja nevetve a sármos előadóművész. Robi aktív életet él. Nemrég jött haza egy erdélyi fellépéssorozatról, és a következő időszakban számos feladat várja.

„Ha letenném a mikrofont, megbetegednék, elmúlna az életem. Nem láblógatós, parkban sétáló öregember kívánok lenni. Az aktív életem tovább folytatódik. Készülök a születésnapi koncertemre, aminek kicsit fellengzősen, A Trubadúr címet adtam. Pár száz évvel ezelőtt trubadúroknak hívták azokat a szerzőket, akik a női nemet dicsérték a dalaikban, verseikben. Ezt a régies kifejezést magamra veszem, hiszen a pályafutásom során én is hölgyekről és hölgyeknek énekelek. Január 22-én a győri Richter Hangversenyteremben, február 4-én a budapesti Stefánia Palotában lesz az önálló műsorom. A legszebb, legismertebb dalaimat adom elő, és egy vadonatúj szerzeményt. Mögöttem, a színpadon, egy vetítővásznon érdekes bejátszások lesznek életem főbb eseményeiről.”

Robi három évtizeddel ezelőtt futott be az Emmanuelle című romantikus dallal.

Lemezeiből több mint egymillió példányt adtak el

„Ez a fülbemászó szám végigkíséri az életemet, és szerencsére másokét is. Együtt öregedtünk meg. Minden művész arra vágyik, hogy legalább egy emblematikus dal, film vagy színházi szerep köthető legyen a nevéhez. Büszke vagyok arra, hogy van egy ilyen örökzöld slágerem.”

Mindennap beszél az édesanyjával

A születésnapi előadáson édesanyja, Vajek Jutka is ott lesz. Az egykori televíziós műsorvezetőre – bár harminc éve visszavonult a szerepléstől – a mai napig sokan emlékeznek. „Szerencsére édesanyám jó egészségnek örvend. Mindennap beszélünk telefonon, és havonta találkozunk. Általában mi utazunk hozzá, de van, hogy ő lá­togat meg bennünket. Nagyon jól érzi magát Siófokon, közvetlenül a Balatonparton van egy kellemes lakása. A karácsony egy részét együtt töltöttük, legközelebb január végén találkozunk.”

Édesanyja, Vajek Jutka népszerű tévés műsorvezető volt

Kicsúszott a lába alól a talaj

Robinak az első házasságából született egy fia Tallós Andrea színésznőtől. Apa és gyermeke közös telken, de külön lakrészen él. „Simon kerüli a rivaldafényt. Amikor kicsi volt, vittem magammal a fellépésekre, de később úgy döntött, nem akar híres szülők gyerekeként szerepelni a médiában. Tehetséges, jó képességű srác. Angol nyelvet oktat és dobolni tanít. Home office-ban dolgozik, többnyire online tartja az órákat” – meséli.

A művésznek két házassága volt, majd hosszabb ideig egyedül élt. A közelmúltban újra rátalált a szerelem.

„A hír igaz, de csak szűkszavúan szeretnék megszólalni ez ügyben. Jól érzem magam, mert van mellettem valaki. Üdvös, ha ebben a bo­nyolult, forrongó világban, van az embernek egy lelki társa, aki a segítsége, támasza, akivel értelmes dolgokról beszélgethet. A magánéletemet szeretném a béke szigetének megtartani, ezért sem akarom felfedni a párom kilétét” – mondja. Robi elégedett a jelenlegi életével.

„A Covid kezdetén nem találtam a helyemet, úgy éreztem, hogy kicsúszott a lábam alól a talaj. A lezárások miatt nem volt színházi munkám, koncertem. Hetente kétszer futárkodtam, lángost szállítottam házhoz. Később átestem egy komoly betegségen, az orvosaim hosszabb kényszerpihenőre ítéltek. Hat hónapig nem álltam színpadon. Nyár óta újra fellépek, de be kellett látnom, hogy nem vagyok már tejfölösszájú suhanc, lassítanom kell, ezért csak olyan feladatokat vállalok, amik örömöt adnak. A koromnak megfelelően próbálok élni, és kellemesen tölteni a mindennapjaimat.”

Imád kertészkedni

Várja, hogy tavasz legyen

Férfi létére kifejezetten szereti a kertjét gondozni. „De már nem a földön csúszva-mászva! – mondja nevetve. – Magaságyást készítünk a növényeknek, így könnyebb lesz a kerti feladatokat tavasszal elvégeznem, nem kell leguggolnom. Nem szeretnék lemondani a saját paprikáról, paradicsomról. Jó dolog, amikor a saját termésemből kovászos uborkát eszem a paprikás krumpli mellé a nyári hőségben. Én ilyen apróságoknak is nagyon tudok örülni.”

Fotó: Olajos Piroska, Birton Szabolcs

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete