Kardamomos-narancsos piskóta mascarponés kávékrémmel
Hozzávalók 8 szelethez:
• 4 tojás
• 10 dkg porcukor
• 12,5 dkg liszt
• 2,5 dkg cukrozatlan, sötét kakaópor
• 1 teáskanál őrölt kardamom
• egy narancs reszelt héja
• fél tasak sütőpor
• egy csipet só
A habhoz:
• 15 dkg mascarpone
• 1,5 dl presszókávé
• 7 dkg porcukor
• 2 dl habtejszín
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A tojások sárgáját 4 evőkanál víz hozzáadása mellett, elektromos habverővel fehéredésig, habosodásig keverjük a cukorral. Hozzászitáljuk a kakaóporral, a csipetnyi sóval, a kardamommal és a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat, és végül a habnak felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
3. A tésztát 20-22 centiméteres, vajjal kikent és kakaós liszttel kiszórt tortaformába simítjuk, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütő ajtaját kinyitjuk, így hagyjuk kihűlni a piskótát.
4. A krémhez habverővel elkeverjük a mascarponét a porcukorral és a kávéval, majd a habbá felvert tejszínt is hozzáforgatjuk. Tálalás előtt a kávés krémet a puha piskótára kenjük, és megszórjuk kakaóporral.
Kávés-csokoládés-narancsos linzer
Hozzávalók kb. 14 db linzerhez:
• 20 dkg liszt
• 12,5 dkg vaj vagy margarin
• 6 dkg porcukor
• 2 tojás sárgája
• 8 dkg étcsokoládé
A krémhez:
• 3 dkg vaj
• fél dl presszókávé
• 1 dl habtejszín
• 1 narancs lereszelt héja
• 4 cl narancslikőr
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a felkockázott vajat és a tojások sárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
3. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és linzerszaggatóval páros számú kört szúrunk ki belőle. A körök felének kilyukasztjuk a közepét. A linzerkarikákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
4. Az étcsokoládét forró víz fölé helyezett tálban megolvasztjuk a kávéval és a vajjal együtt, majd hozzáadjuk a narancshéjat és a likőrt.
5. A tejszínt felverjük habnak, és a kihűlt csokoládékrémhez forgatjuk.
6. A lyukas linzerkarikákat megszórjuk porcukorral. A csokoládékrémet a teli karikákra kanalazzuk, és összeillesztjük a kekszeket.
Olasz kávékrém
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 4 evőkanál instant kávé
• 10 dkg porcukor
• 6 dl hűtőhideg habtejszín
• 1 narancs lereszelt héja
• 5 dkg étcsokoládé
• 1 dl narancslé
• cukrozatlan kakaópor
• babapiskóta a tálaláshoz
1. Az apróra tört csokoládét a narancslével együtt forró víz felett megolvasztjuk, majd 4 pohár oldalát belülről megcsorgatjuk vele.
2. A tejszín felét az instant kávéval, a porcukor felével és a narancshéjjal együtt mély tálba tesszük. Elektromos habverővel először kis fokozaton, majd gyorsabban jó néhány percig keverjük, amíg az egész kivilágosodik és habosan krémessé válik.
3. A tejszín másik felét a maradék porcukorral habbá verjük.
4. A kávés és a natúr tejszínhabot felváltva a poharakba kanalazzuk, kakaóporral megszórva tálaljuk, mellé babapiskótát kínálunk.
Fotó: Vrábel Kriszta