Marcipános (100-120 darabhoz):
■ 40 dkg őrölt mandula
■ 50 dkg porcukor
■ 1,5 dl víz
■ 30 dkg étcsokoládé
A vízből és 10 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk. Addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik. A maradék cukrot összekeverjük a mandulával, a cukorsziruppal, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapíron szárítjuk. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-es darabokat vágunk, és becsomagoljuk a cukrokat.
Mogyorós-kávés (100 darabhoz):
■ 40 dkg őrölt mogyoró
■ 10 dkg porcukor
■ 80 ml presszókávé
■ 20+25 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
■ 5 dkg vaj
A mogyorót szárazon enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben. 20 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztunk, hozzáadjuk a vajat, a kávét és a cukrot. A mogyoróval összegyúrjuk, majd kb. 100 szaloncukrot formázunka masszából. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a maradék csokoládét, megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve hűtőbe tesszük. Ezután már csomagolhatjuk.
Aszalt szilvás (100-120 darabhoz):
■ 40 dkg őrölt mandula
■ 40 dkg porcukor
■ 10 dkg puha, magozott aszalt szilva
■ 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
■ 30 dkg étcsokoládé
A mandulát összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal. Beletesszük az apróra vágott aszalt szilvát, és 1-2 evőkanál vízzel összegyúrjuk. Ha szükséges, apránként adunk még hozzá vizet. Fóliába csomagolva
2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. A szaloncukrokat egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapírra helyezve hűtőszekrénybe tesszük, amíg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.
Diós-narancsos (100-120 darabhoz):
■ 20 dkg őrölt mandula
■ 20 dkg darált dió
■ 40 dkg porcukor
■ 1 narancs
■ 30 dkg étcsokoládé
A narancs héját lereszeljük, fél narancs levét kifacsarjuk. A mandulát összekeverjük a dióval, a porcukorral és a narancs héjával. Adunk hozzá 1-2 evőkanál narancslevet. A masszát összegyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés narancslevet. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk a masszából, és szeleteket vágunk belőle. Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Egyesével megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve a hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.
Fotó: pexels