Konyha

Főzzünk jókat olcsón: bársonyos és laktató fehér krémlevesek – 3 recept

Az egyre hűvösebb estéken jólesik egy meleg leves, amit úgy kortyolgathatunk el, mint egy teát. Tartalmasabb, mint egy a melengető ital, és még a fűszerei is fűthetnek.

Bársonyos és illatos

A krémleves legfőbb tulajdonsága, hogy éppen elég sűrű ahhoz, hogy kényelmesen lehessen kanalazni, és elég laktató legyen, de még nem kell attól tartani, hogy esetleg meleg mártogatósnak gondolhatja valaki. A krémlevesek a zöldségek kedvelőit kényeztetik leginkább, mert krémleves szinte minden zöldségből készíthető: céklából, karfiolból, brokkoliból, krumpliból, karalábéból, sárgarépából, fehérrépából, sütőtökből, fokhagymából, spenótból, cukkiniből, padlizsánból, lencséből, zellerből, de még sült paprikából is. A hozzávaló fűszerek közül is szabadon válogathatunk: a mediterrán zöldek, a kakukkfű, a sáfrány, a zsálya éppen olyan jól ízesítik a krémleveseket, mint az egzotikusabb keleti aromák, a római kömény vagy a kurkuma.

Nem csak csiperke

Aromás leveseket készíthetünk erdei gombákból, rendkívüli ízeket hozhatunk ki belőlük. A gombák számos biológiailag aktív anyagot tartalmaznak. Több csoportjuk termel gyógyhatású anyagokat. A kínai shii-takét „életelixírt” tartották számon az orvosok. A legújabb vizsgálatok igazolták e gombák magas vérnyomást, koleszterinszintet csökkentő, és rákellenes hatását is. Hasonló hatású anyagokat tartalmaz az erdeinkben található laskagomba vagy a téli fülőke. Sok gombafaj hatásos az influenzavírusok ellen, például a vargánya.

Kókusz tipp

A krémleveseket botmixerrel pépesíthetjük, simaságukat pedig tejszíntől, tejföltől vagy joghurttól nyerhetik el leginkább. Egzotikusabb, pikánsabb ízeket kaphatunk, ha a tejszínt konzervben kapható kókusztejjel keverjük el fele-fele arányban.

Sáfrányos fokhagymakrémleves

Hozzávalók
■ 2 fej fokhagyma
■ 3 dkg vaj
■ 1 kis fej vöröshagyma
■ 1 liter zöldség vagy húslé
■ 2 tojás sárgája
■ 1 teáskanál fehér borecet
■ só, bors
■ 1 zacskó (0,12 g) valódi sáfrány

A fokhagymákat megpucoljuk, egészben hagyjuk, és vajon, takaréklángon 10 percig fonnyasztjuk, az apróra kockázott hagymával együtt. Az alaplevet felmelegítjük, hozzáadjuk a sáfrányt. A fokhagymát felöntjük az alaplével, és lefedve 30 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, és levesszük a tűzről. A tojássárgákat elkeverjük az ecettel, majd adunk hozzá 2-3 evőkanál levest, a meleg leveshez keverjük a tojást (ekkor a leves ne legyen nagyon forró, mert összekapja a tojást). Pirítós kenyérrudakkal kínáljuk.

Kakukkfüves gombakrémleves

Hozzávalók
■ 50 dkg erdeigomba-keverék (fagyasztott)
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 4 dkg vaj
■ 1,5 dl tejszín
■ 1 liter zöldség vagy húslé
■ só, bors
■ 1 evőkanál szárított kakukkfű

A felkockázott hagymát vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombakeveréket, és 5 percig pároljuk. Felöntjük az alaplével. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel. 20-25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és krémesre turmixoljuk.

TIPP: Ha szárított gombakeveréket használunk a leveshez, a főzés előtt áztassuk legalább fél órára langyos vízbe.

Fehérrépa-krémleves petrezselyemkrémmel


Hozzávalók
■ 60 dkg fehérrépa vagy paszternák
■ 1 fej vöröshagyma
■ 3 gerezd fokhagyma
■ só
■ frissen őrölt bors
■ 2 dl tejszín
■ 1 csokor petrezselyem
■ 1 dl olívaolaj

A megpucolt répát felkockázzuk, a hagymát feldaraboljuk, és 8 dl vízben feltesszük őket főni. Hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 30 percig a levest, amíg a répa megpuhul. Közben a petrezselymet nagyon finomra felaprítjuk, hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát, elkeverjük az olívaolajjal, és félretesszük. Mikor megpuhul a répa, hozzáadjuk a tejszínt, majd összeturmixoljuk a levest. Tálaláskor egy-egy teáskanál fokhagymás petrezselyemkrémet szedünk a tányérokba.

Fotó: archív