Konyha

Kedvenc zöldségünk a zöldborsó: főzzünk jókat olcsón hüvelyesből – 3 recept

Honnan tudjuk, hogy beindult a zöldségszezon? Onnan, hogy a piacokon megjelenik a zsenge zöldborsó. És ilyenkor borsót eszünk borsóval!

Hiába kapható konzervben vagy fagyasztva, frissen a legfinomabb. Általában könnyű levest készítünk belőle, de a zöldköretek közül is az egyik legnépszerűbb. A majonézes franciasaláta el sem képzelhető nélküle, a ragukból és a rizottókból sem érdemes kihagyni, a rizibiziben pedig kötelező.

A zöldborsó legnagyobb táplálkozástani értéke magas fehérjetartalma, ami miatt a vegetáriánusoknak is nagyon ajánlatos a fogyasztása. De sok benne a magnézium is, amely kifejezetten jót tesz a szívműködésnek, jó hatással van a vérnyomásra és az emésztési rendellenességekre. Vastartalma segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.

Esküvő és temetés

Az i. e. 6000-7000 éves leletek mutatják, hogy a borsó már akkor is szerepelt az étlapon. Európában először csak az állatoknak adták takarmánynövényként, de aztán felfedezték kulináris értékeit. Sok népszokás kötődik hozzá. Például a halotti tornak része volt valamilyen borsóból készült étel. Viszont mint a termékenység jelképét, esküvőkön is szívesen fogyasztották, az ifjú párt pedig borsószemekkel dobálták meg.

Snidlinges borsófőzelék csirkerudakkal

Hozzávalók:
■ 1 kg zsenge zöldborsó (pucolva)
■ 3 dkg vaj
■ 1 kis csokor snidling
■ 2 dl tejszín
■ só, frissen őrölt bors
■ 40 dkg csirkemell
■ a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, natúr kukoricapehely

A zöldborsót a vajon megdinszteljük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, és puhára pároljuk. Kivesszük a zöldborsó felét, a tejszínnel együtt teljesen simára turmixoljuk, és visszatesszük a főzelékhez. Sóval, kevés frissen őrölt borssal (esetleg egy kis mézzel) ízesítjük. Takarékon 10 percig forraljuk. Lezárjuk, elkeverjük benne az apróra vágott snidlinget. A csirkemellet vékonyra felcsíkozzuk. Natúr kukoricapelyhet és zsemlemorzsát keverünk el 2/3-1/3 arányban, bepanírozzuk a csíkokat, és megforgatjuk a morzsás kukoricapehelyben. Forró olajban hirtelen kisütjük.

Újhagymás zöldborsópuffancs

Hozzávalók:
■ 50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
■ 1 csokor újhagyma
■ 3-4 evőkanál olívaolaj
■ 2 tojás
■ só, frissen őrölt bors
■ liszt
■ napraforgóolaj a sütéshez

Az újhagymát felkarikázzuk, elkeverjük a borsóval, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajjal meglocsolva 3-4 percig pároljuk. Egy nagy keverőtálba tesszük kihűlni. Annyi lisztet keverünk el 2 tojással, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk, sózzuk, és enyhén borsozzuk. Belekeverjük a borsót. Serpenyőben napraforgó olajat forrósítunk fel, kanállal beleszedünk a zöldborsós tésztából, néhány pillanatig még tudjuk formázni. Kerekre lapítjuk, és amikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és a másik oldalt is ropogósra sütjük.

Göngyölt sertésszűz zöldborsópürével

Hozzávalók:
■ 8 szelet sertésszűz
■ 8 szelet vékonyra szelt, szárított sonka
■ a panírozáshoz liszt, tojás és morzsa
■ 60 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
■ 5 dkg vaj
■ 1 dl tejszín
■ só
■ 1 kis csokor menta

A hússzeleteket óvatosan klopfoljuk, sózzuk, és mindegyikre ráteszünk egy-egy szelet sonkát. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük. Hagyományos módon bepanírozzuk. A borsót enyhén sós vízben feltesszük főni, amikor már puha, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, kb. 20 db mentalevelet, botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A begöngyölt, bepanírozott húst bő olajban ropogósra sütjük. Ne túl gyorsan süssük, hogy a közepe is átsüljön.

Fotó: archív