Címlapsztori Sztár

Exkluzív interjú Rubik Ernővel: „Aggódom a gyerekeim, az unokáim és a dédunokáim jövőjéért”

A Rubik-kockát a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon. 50 éves történte során csaknem egymilliárd ember kedvelt játéka lett. Nézzen csak körül az otthonában, biztosan Önnek is van egy bűvös kockája!

Rubik Ernő nem szeret interjút adni, de hajlandó volt arra, hogy néhány újságíró egy közös ebéden háttérbeszélgetést folytasson vele. Korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméje lezser fehér vászoningben és hófehér nadrágban sétált be a Pasarét Bisztróba. Találkozásunk apropója, hogy a feltaláló idén kettős születésnapot ünnepel. A napokban lett nyolcvanéves, a róla elnevezett kocka pedig fél évszázados.

„Nem szoktam ünnepelni magam, így a mostani születésnapomból sem csinálok nagy ügyet, viszont az idén ötvenéves Rubik-kockáról és A mi kockánk című könyvemről szívesen beszélek”- mondja a világszinten elismert Rubik Ernő, aki ideje nagy részét Spanyolországban tölti, így csak ritkán érhető el Budapesten. Talán a mediterrán klíma teszi, de korához képest jól néz ki. Elégedett nyugdíjas benyomását kelti.

Felesége óvja meg a rossz döntésektől

„Ahogy az ember idősödik, egyre inkább fázós lesz, és vágyik a napsütésre. A hideg telek elől költöztem a feleségemmel délre, a Földközi-tenger partján van egy ingatlanunk. A kétlaki élet nekem nagyon bevált”- mondja szűkszavúan Rubik úr, aki ügyel arra, hogy még véletlenül se ejtse ki a város nevét, ahol új otthonra lelt. Érthető az óvatossága, hiszen egy nagyon jómódú emberről van szó. Egy amerikai üzleti magazin szerint vagyona százmillió dollár (37 milliárd forint) körül van. A pénzügyekben a feltaláló felesége, Ágnes a főnök, így óvja meg Rubik Ernőt minden rossz döntéstől. Ő csak akkor foglalkozik pénzzel, ha bankba kell mennie, egyébként nem gondol rá. A tekintélyes vagyona jórészét a Rubik-kocka nemzetközi sikerének köszönheti. Egy újszülöttnek minden vicc új alapon a mai napig fiatalok is szívesen forgatják kezükben a színes logikai játékot.

Aggódik a fiatalok jövőjéért

„A világ sokat változott, mióta először megjelent a Kocka, és engem is meglep, hogy egy ilyen egyszerű játék évtizedeken át képes fennmaradni. Eleinte szenzációnak számított, mostanra érték lett”- mondja. A Rubik-kocka igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi filmek állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. A hirtelen jött népszerűséget Rubik Ernő nehezen szokta meg.

„Arra születni kell, hogy az ember jól kezelje a hírnevet. Vannak, akiknek ez könnyen megy, én sosem szerettem fókuszban lenni, zavar a személyem felé irányuló figyelem.”

A mi kockánk című könyvét 17 nyelvre fordították le, megjelent a világ legnépesebb országaiban, Kínától, Amerikán át egészen Japánig, de a feltaláló nem ment világkörüli promóciós körútra, inkább otthona nyugalmából követte a hihetetlen sikert. Ez is jól mutatja, hogy mennyire zárkózott és titokzatos személyiség.

„Szabadidőmben sokat olvasok és internetezem. Érdekelnek a tudományos-fantasztikus művek, a lehetséges jövővel kapcsolatos dolgok. Igyekszem fiatalokkal is beszélgetni, 40 és 50 évesekkel, akik persze csak hozzám képest fiatalok. Érdekel a gondolkodásmódjuk, és az, hogyan találják fel magukat a mostani világunkban. Számomra ugyanis ijesztő, amerre halad az emberiség. Aggódom a gyerekeim, az unokáim és a dédunokáim jövőjéért.”

Rubik úr elvált és újra nősült. Négy gyermek édesapja, ők sem az aranyifjak életét élik. Fia, Ernő dzsesszzenész. Lánya, Ági grafikus, könyvének borítóját ő tervezte. Szonja és Anna sem kívánnak híres édesapjuk farvizén ismertek lenni, közös családi fotón még sosem szerepeltek együtt a médiában.

A születésnapos ajándéka

S hogy mennyi ideje jut a családja legfiatalabb tagjaira, az unokáira?

„Ezek a fiatalok mások, mint amilyenek mi voltunk anno. Évközben egyszerűen nincs idő együtt lenni. Az unokák mindig rohannak valahová, sport vagy különórák. Általában nyáron, tavasszal és iskolaszünetben találkozunk, akkor mindig rácsodálkozom, hogy milyen sokat nőttek. Egyébként tanítanak még folyóírást az általános iskolában?  Sok helyen a világban már nem. Tulajdonképpen én sem írok már kézzel. Fogalmam sincs mikor írtam utoljára papírra levelet”– vallja be. Miközben az ebédet fogyasztja, egy zseni elméje cikázik a gondolatok között. Globális felmelegedés, az ember, mint önálló individuum és a generációk közti különböző világlátás is szóba kerül. Amikor pedig a munkáról kérdezem, azt mondja, szerencsés volt, mert világéletében azt csinálta, amit szeretett.

„Sokan utálják, amit csinálnak, de meg kell valamiből élniük. Én húsz éven át tanítottam, és az építészet is nagyon érdekelt. Számomra a legérdekesebb házak azok, amelyeket a családomnak terveztem. Engem az otthon foglalkoztatott, olyan terek, amelyek a mindennapokat szolgálják, mert a hétköznapok számomra fontosabbak, mint az ünnepek.”

A 80. születésnapja apropóján sem fontos számára az ünneplés. A milliárdos férfi ajándékot nem vár másoktól, viszont ő maga szívesen ad. Az ebéden résztvevőket egy újabb találmányával, a Cubeman névre keresztelt játékkal lepte meg. Egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható, de könnyen meglehet, hogy néhány éven belül ez is világszerte népszerű lesz.

Fotó: fotó: Nagy Ákos/Open Books