Konyha

Utószezon a konyhában: dolgozza fel a nyaralás utáni traumát mediterrán ételekkel – 3 recept

A Földközi-tenger térsége híres az ízgazdag, egészséges ételeiről. Tanuljunk el tőlük néhány fantasztikus helyi receptet!

Gazpacho sült zöldségekből (Spanyolország)

Hozzávalók 8 adaghoz:
• 25 dkg paradicsom
• 2-3 db kápia paprika
• 1 fej vöröshagyma
• 3 dl paradicsompüré
• 20 dkg cukkini
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csokor friss bazsalikom
• 3-4 szelet száraz kenyér
• 1-1 teáskanál szárított kakukkfű és oregánó
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál fenyőmag, tökmag vagy szezámmag

1. A negyedekre vágott paradicsomot és hagymát, a kápia paprikát, a darabolt cukkinit és a fokhagymagerezdeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk és 220 Celsius-fokos sütőben 30 percig sütjük.
2. Hűlni hagyjuk, majd tálba szedjük, hozzáöntjük a paradicsompürét és a bazsalikomot, együtt simára tumixoljuk őket. Annyi vízzel öntjük fel, hogy az állaga kellemes krémes legyen. Sóval ízesítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
3. Az apróra felkockázott kenyeret serpenyőben, olívaolajon a szárított fűszerekkel együtt ropogósra sütjük, megsózzuk. A magokat száraz (zsiradék) nélküli serpenyőben megpirítjuk.
Tálaláskor a levesre szórjuk őket.

Görög húsgombóc tzatzikivel, pitában (Görögország)

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg darált sertéshús
• 1db zsemle
• só
• 3 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál frissen őrölt bors
• 1 teáskanál római kömény
• 1-1 evőkanál szárított oregánó és kakukkfű
• 3 dl natúr görög joghurt
• 30 dkg kígyóuborka
• 1 gerezd fokhagyma
• 1-1 kis csokor friss menta és kapor
• 40 dkg főtt (konzerv) csicseriborsó
• 4 evőkanál tahini (szezámpaszta)
• 4 db pita

1. A húst összedolgozzuk a fűszerekkel és a vízbe áztatott, kifacsart zsemlével. Sütésig a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk. Egy tálba tesszük, kicsit állni hagyjuk, majd kifacsarjuk. Hozzáöntünk 2 evőkanál olívaolajat, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és mentát, a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük 2 dl joghurttal.
3. A csicseriborsót leszűrjük, tálba tesszük, hozzátesszük a tahinit és 1 dl joghurtot, simára turmixoljuk, és kevés sóval ízesítjük.
4. Vizes kézzel gombócokat formázunk a húsmasszából, olajjal megkent serpenyőben elősütjük, majd 200 Celsius fokra melegített serpenyőben 25 perc alatt készre sütjük. A tzatzikivel, a humusszal és a kissé megpirított pitával tálaljuk

Padlizsános penne (Olaszország)

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50dkg penne tészta
• 30 dkg padlizsán
• 25 dkg koktélparadicsom
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 2 evőkanál sűrített paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 10 dkg feta sajt
• 4 evőkanál olívaolaj
• 1-1 csokor friss menta és bazsalikom

1. Egy grillrácsos serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, és rázogatva ropogósra grillezzük benne a felkockázott padlizsánt. Kivesszük a zöldséget, félretesszük, és ugyanabban a serpenyőben, nagy lángon megsütjük a koktélparadicsomot is. Ezt is kivesszük, félretesszük.
2. A serpenyőbe szedjük a hámozott paradicsomot és a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az aprított mentát és bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta.
3. Beletesszük a grillezett padlizsánt és a sült paradicsomot, ezzel is egyet forralunk rajta, a forró mártásba morzsoljuk a fetát, majd levesszük a tűzről. A ragut bő, sós vízben al dentére (picit keményre) főtt, leszűrt tésztával forgatjuk össze.