Otthon

Pöttyös és sárgul a rózsa levele, de a virága megmarad: fertőzés jele lehet a tünetegyüttes

Előfordulhat, hogy egy-egy betegségtől megkopaszodik egy rózsánk, míg a mellette álló másik fajta egészséges marad.

Segítségét szeretném kérni a rózsáim miatt. 4 éve ültettük őket a kertünkbe. Eddig nem volt semmi bajuk. Idén viszont pöttyösödnek a leveleik, elsárgulnak, leesnek. A virágaik gyönyörűek. Szeretném tanácsát kérni, hogy mi ez, és mit tehetek ellene? Válaszát előre is köszönöm! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ez az év kifejezetten a gomba és baktérium kórokozók jegyében telik. Az ön rózsáit is gomba fertőzte meg, mely neve diplokarponos levélfoltosság. Általában a levéllemezen jelennek meg a foltok, de ritkán előfordul levélnyélen is. A szélük csipkés, innen a csillagpenész elnevezés, mely hobbikertes környezetben igen elterjedt. A betegség a lehullott lombról fertőz vissza, így a védekezés alapja annak megsemmisítése. Tavasszal, rügypattanás után permetezni kell mankoceb hatóanyagú gombaölő szerrel. Az, hogy melyik növény mennyire fogékony a betegségekre, az fajtajelleg.

Előfordulhat tehát, hogy egy-egy betegségtől megkopaszodik egy rózsánk, míg a mellette álló másik fajta egészséges marad. Erről illene vásárláskor tájékoztatni a vevőket, ami sajnos sokszor elmarad. Ez a rezisztencia–tolerancia viszony a betegségekkel szemben nagyban segíti a kertünk vegyszerterhelésének csökkentését! Rózsán jellemző a peronoszpóra és a lisztharmat megjelenése is, melyek ellen a diplokarpon elleni permetezéssel egy időben kell védekeznünk.

Kiszel Péter további növényvédelmi jó tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: archív