Konyha

Csibevariációk: 8+1 omlós csirke recept a Föld minden tájáról

Nincs olyan hely a világban, ahol ne készítenének csirkét és minden országnak megvan a maga kedvence. Ezeket mutatjuk most meg.

Tandoori csirke – India

Hozzávalók:
1 egész csirke
5 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál kömény
1 teáskanál koriander
fél-fél teáskanál gyömbér, kurkuma, erős paprika, szerecsendió és bors
1 dl borecet
1 csipet piros ételfesték

Húzzuk le a feldarabolt csirke bőrét, és ejtsünk mély bemetszéseket a húson. Locsoljuk meg az ecettel, majd sózzuk meg. Keverjük össze a joghurtot 1 dl vízzel, a fűszerekkel, a felaprított fokhagymával és a színezékkel. Forgassuk a joghurtba a húst, hagyjuk állni hűtőben legalább 4 óráig. Vegyük ki a joghurtból, süssük tepsiben 180 fokon 40 percig, gyakran meglocsolva a maradék joghurttal. Melegen tálaljuk.

Tandoori

Ugyanúgy az edényről kapta a nevét, mint a marokkói tagine vagy akár a magyar bográcsgulyás, és az egyik legismertebb indiai étel lett belőle világszerte. Elsősorban az észak-indiai konyha jellegzetessége, szép piros színét a bőségesen használt fűszerektől, elsősorban a garam masalától kapja, amelyben lehet koriander, római kömény, sáfrány, kurkuma, bors, szerecsendió, fahéj.

Rántott csirke – Amerika

Hozzávalók:
80 dkg csirkecomb
15 dkg liszt
fél teáskanál pirospaprika
fél teáskanál őrölt mustármag
fél teáskanál kakukkfű
1 tojás
olaj a sütéshez
őrölt bors, só

Keverjük a liszthez a fűszereket, mossuk meg jól a csirkecombokat, és felezzük el. (Lehúzhatjuk a bőrt, ha úgy szeretjük.) A tojást villával keverjük el, és borsozzuk meg. Először ebbe, majd a fűszeres lisztbe forgassuk a combokat. Süssük ki bő, forró olajban, tegyük papírra, sózzuk meg, és forrón tálaljuk.

Fajitas – Mexikó

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 pohárka tequila
2 lime
1 teáskanál köménymag
1 csípős paprika
fél-fél sárga, zöld és piros húsú paprika
1 fej lila hagyma
4 kész tortilla
olívaolaj
őrölt bors, só

Csontozzuk ki a csirkemellet, vágjuk csíkokra, tegyük egy tálba, szórjuk meg a köménnyel, néhány szem zúzott borssal, a felaprított fokhagymával és erős paprikával. Locsoljuk meg az egyik lime levével, tegyük rá a másikat felszeletelve, és öntsük rá a tequilát. Takarjuk le, és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Szűrjük le a húst, kezdjük el sütni grillsütőn vagy vaslapon. 1 perc múlva tegyük mellé a felcsíkozott paprikákat meg a felkarikázott hagymát, és süssük 7-8 percig. Amikor megsültek, locsoljuk meg olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk meg. Tálalás előtt melegítsük meg a tortillákat, töltsük meg a hússal és a zöldségekkel.

Tex-Mex

Fűszeres csirkefalatok tortillába, azaz mexikói palacsintába tekerve. A mexikói és az ún. Tex-Mex, azaz texasi–mexikói konyha jellegzetessége. Az egymással határos két állam gasztronómiája annyira kölcsönös hatással volt egymásra, hogy néha már el sem lehet dönteni, melyik étel milyen eredetű. A híres chili con carne például nem mexikói, mint sokan hiszik, hanem texasi. Létezik külön fajitas fűszerkeverék, de ízlés szerint magunk is összeállíthatjuk természetesen paprikából, cayenne borsból, borsból, fokhagymából, oregánóból. Van, aki római köményt is tesz bele.

Csicseriborsós csirke – Marokkó

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
20 dkg natúr csicseriborsó
2 fej vöröshagyma
1 csipet sáfrány
1 teáskanál őrölt fahéj
2 babérlevél
húsleves
10 dkg hámozott mandula
3 evőkanál olívaolaj
őrölt bors, só

Éjszakára áztassuk be a csicseriborsót, majd főzzük meg a babérlevéllel 50 perc alatt. Dinszteljük meg az olajban a vékonyra karikázott hagymát, szórjuk rá a sáfrányt meg a fahéjat, és adjuk hozzá a felkockázott húst. Jól pirítsuk meg, öntsünk rá egy merőkanálnyi húslevest, és főzzük 20 percig. Tegyük bele a csicseriborsót és a megpirított, durvára vágott mandulát, főzzük még 20 percig, majd borsozzuk meg, és tálaljuk.

Tazsin

A marokkói csirkés ételek általában a tagine-ban készülnek. Arról az edényről kapták a nevüket, amelyben készülnek: a kúpos fedelű cserépedényben a hús, zöldség, gyümölcs és fűszer csodás egyveleggé párolódik össze. A húsokhoz adhatunk aszalt szilvát, mandulát, mazsolát, cukkinit, burgonyát, olajbogyót vagy citromot.

Yakitori – Japán

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
20 dkg csirkemáj
2 kicsi póréhagyma
5 cl szaké
1,5 dl édes szójaszósz
1 evőkanál száraz sherry
2 kockacukor
fehér bors

Forraljuk fel a szakét a szójaszósszal, a sherryvel és a kockacukorral. 8 db fanyársat áztassunk hideg vízbe. Csontozzuk ki a csirkemellet, aprítsuk kb. 3×5 cm-es darabokra, a megtisztított póréhagymával együtt. Szedjük le a májról a zsírt, és mossuk meg. Tűzzük fel a nyársakra a képen látható módon, és süssük meg grillsütőn vagy teflonserpenyőben. Mikor félig megsültek, locsoljuk meg a szakéval, sózzuk, borsozzuk, és amint elkészült, tálaljuk.

Japán nyárson sült

Japánban is sütnek nyárson csirkét, az ízét természetesen a precíz és kifinomult japán elkészítési mód és a speciális fűszerezés adja. Mivel a csirkéhez minden fűszer jól illik, a yakitori is nagyon népszerű – nemcsak Ázsiában, hanem Európában is. A lényege a pác, amibe a kockákra vágott csirkehúst legalább 15 – de jobb, ha több – percre be kell áztatni. A páchoz 3 evőkanál szójaszószra, 3 evőkanál szakéra (rizsborra), 3 evőkanál mirinre (magas cukortartalmú rizsbor) van szükség.

Borban párolt csirke – Franciaország

Hozzávalók:
1 egész (kb. 1,5 kg-os) csirke
15 dkg szalonna
12 csiperkegomba
12 apró fej vöröshagyma
5 dl vörösbor
liszt
1 gerezd fokhagyma
1 szál kakukkfű
1 csokor petrezselyem
6 cl konyak
6 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
őrölt bors, só

Olvasszuk meg a vajat az olajjal, és pirítsuk meg benne a felkockázott szalonnát. Adjuk hozzá az egész gombafejeket meg a hagymákat, melyeket előtte néhány percig forró vízben főztünk, és pirítsuk az egészet 10 percig. Szedjük ki a szalonnát és a zöldségeket, majd tegyük bele a lisztbe forgatott csirkedarabokat. Öntsük rá a bort, főzzük 20 percig, sózzuk, borsozzuk, és tegyük vissza a zöldségeket. Szórjuk rá a felaprított kakukkfüvet, petrezselymet, fokhagymát, majd tegyük 180 fokos sütőbe 40 percre. Szűrjük le a levét, öntsük hozzá a konyakot, és addig forraljuk, míg a felére sűrűsödik. Locsoljuk a húsra és a zöldségekre. Krumplival tálaljuk.

Csirke vadász módra – Olaszország

Hozzávalók:
1 egész csirke
1 sárgarépa
1 szál angolzeller
1 fej vöröshagyma
2 dkg szárított gomba
20 dkg paradicsompüré
húsleves
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
őrölt bors, só

A gombát 10 percre áztassuk langyos vízbe. A felaprított répát, zellert hagymát dinszteljük meg az olajban. Szedjük ki a zöldségeket, majd tegyük az edénybe a felaprított csirkét. Erős tűzön pirítsuk meg, és tegyük rá a gombát meg a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk meg, öntsünk rá egy merőkanálnyi húslevest, és főzzük lefedve 20 percig. Tegyük bele a paradicsomot, és félig letakarva főzzük még 20 percig, a húst közben forgassuk meg néha. Amikor megpuhult, szórjuk meg borssal, petrezselyemmel, és tálaljuk.

Rozmaringos csirketekercs – Magyarország

Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
60 dkg krumpli
10 dkg szeletelt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 pohár fehérbor
2 szál rozmaring
2 babérlevél
olaj
őrölt bors, só

Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk hosszú csíkokra, és főzzük sós vízben 4 percig. Klopfoljuk ki a húst, tegyünk minden szeletre a krumpliból. Tekerjük fel, csavarjuk körbe szalonnával, és tűzzük meg rozmaringággal. Dinszteljük meg a hagymát, pirítsuk meg benne a húst, sózzuk, borsozzuk, és tegyük mellé a babérlevelet. Locsoljuk meg a borral, pároljuk 20 percig, majd tálaljuk.

Fotó: pexels