Konyha

Babos egytálételek: főzzünk jókat olcsón paszulyból!

A fejtett bab nagy előnye, hogy gyorsan megfő, nem kell órákon át áztatni, mint a szárazbabot, és természetesen frissebb, finomabb is az íze.

Az ablakban is megnő

A bab termesztéséhez nem kell különösebb hókuszpókusz, megél a kerítésre futtatva, az erkély sarkában, a kert végében. Ezért különlegesebb fajtákkal is kísérletezhetünk, és egész nyáron szüretelhetjük a friss termést. A különleges babokból aztán másfajta, új ételeket is készíthetünk, mint az egyébként nagyon finom, nyári fejtettbab-leves. A termelői piacokon is érdemes körülnézni, egyre több, a hagyományos boltokban még nem látható babfajtát vásárolhatunk. A fejtett bab nagy előnye, hogy gyorsan megfő, nem kell órákon át áztatni, mint a szárazbabot, és természetesen frissebb, finomabb is az íze.

Virág és gyöngy

A virágbab nagy szemű, ezért lóbabnak is nevezik. Könnyen termeszthető, salátákhoz, főzelékekhez, levesekhez, köretekbe kiváló, főzve és párolva is finom. Vannak fehér és tarka változatai is. Szárazbabként is kapható.

A gyöngybabot általában fehérbabnak nevezik, nagyon hamar megfő, és remek főzelék alapanyag, de belőle készül a híres angol paradicsomos sült bab, a baked beans is. A vörös babról elsősorban a mexikói, csilis ételek jutnak az eszünkbe, de érdemes sokat fogyasztani belőle, mert a többi babnál több vitamint tartalmaz, és fiatalító hatású.

Babtippek

✔ Ha élénk színű, nedvdús a babhüvely, akkor jó a bab. Ha szárazon zörög, akkor már nem fiatal, nehezebben puhul.

✔ Négy személyre fél kiló tisztított babból főzhetünk levest, ehhez hatvan-hetven dekát kell vásárolnunk, a többi a héj.

✔ A fejtett babot le is fagyaszthatjuk, télen is élvezhetjük a friss ízeket.

Káposztás bableves

Hozzávalók:
✔ 40 dkg tarka lóbab (virágbab)
✔ 30 dkg füstölt csülök
✔ 25 dkg savanyú káposzta
✔ 2 szál sárgarépa
✔ 1 szál fehérrépa
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál liszt
✔ 1 teáskanál őrölt pirospaprika
✔ só, bors, babérlevél, olaj

Az átválogatott, megmosott, leszűrt babot friss, sós vízben főzni kezdjük a felkockázott füstölt hússal, egy gerezd fokhagymával, a félbevágott vöröshagymával és a babérlevéllel együtt. 1 órán át főzzük, majd beletesszük a káposztát és a megpucolt, feldarabolt zöldségeket. Addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Fokhagymás, pirospaprikás rántást készítünk, és fokozatosan a bableveshez keverjük. Ha szükséges, megsózzuk a levest (ez a füstölt hústól függ). Tejföllel kínáljuk.

Babos pite

Hozzávalók
a pitetésztához:
✔ 25 dkg liszt
✔ 12,5 dkg sütőmargarin
✔ 1 tojás, csipetnyi só
a töltelékhez:
✔ 50 dkg darált sertéshús
✔ 25 dkg vörös bab
✔ 5 dl paradicsomlé
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2-3 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ csípős paprika, olaj, 1 tojás
✔ 1 teáskanál őrölt pirospaprika

A lisztben elvegyítjük a sót, összemorzsoljuk a kis darabokra vágott margarinnal, majd a tojással összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőbe tesszük. Az átválogatott, megmosott, leszűrt babot sós vízben fél órán át előfőzzük. Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. Beletesszük az őrölt pirospaprikát, 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, és beleteszünk 1 gerezd aprított fokhagymát. 20 percig pároljuk a húst, majd hozzáadjuk az előfőzött babot, és még 40 percig főzzük, amíg a bab megpuhul. A raguban elkeverünk 2 gerezd aprított fokhagymát, és csípős paprikát. Hagyjuk kihűlni, és hozzákeverjük a tojást. A tésztát kinyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Eloszlatjuk rajta a ragut, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk, tejföllel tálaljuk.

Babfasírt

Hozzávalók:
✔ 50 dkg fehér salátabab
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2 tojás
✔ 3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 citrom
✔ só, bors
✔ 1 nagy csokor
friss petrezselyem
✔ olaj

Az átválogatott, megmosott, leszűrt babot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük, lecsöpögtetjük. Tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és fokhagymát, majd a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük fél citrom héját, elkeverünk benne kb. 3 púpozott evőkanál zsemlemorzsát. A masszát 20 percig állni hagyjuk, pogácsákat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában, majd felhevített olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Facsarhatunk még rá egy kis citromlevet. Azon melegében tálaljuk!

Gerslis-spenótos gyöngybabsaláta

Hozzávalók:
✔ 20 dkg gyöngybab
✔ 20 dkg gersli
✔ 25 dkg friss spenót
✔ 4 gerezd fokhagyma
✔ tengeri só
✔ frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
✔ citrom

Az átválogatott, megmosott, leszűrt babot sós vízben fél órán keresztül főzzük, majd hozzáadjuk a gerslit, és együtt addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Leszűrjük, és elkeverjük 3-4 evőkanál olívaolajjal. A megmosott, alaposan lecsöpögtetett spenótot a szeletelt fokhagymával együtt olívaolajon megfonnyasztjuk. Bőségesen fűszerezzük tengeri sóval, frissen őrölt borssal, és elkeverjük el a babbal. Friss citromlével meglocsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízei.

Fotó: archív