Egészség

Látásproblémák: ezekről a tünetekről ismerheti fel lappangó szembetegségét

Minek mennék szemvizsgálatra? Jó a szemem. – Sokan így vélekedünk, pedig akár a látásunk is múlhat azon, hogy járunk-e rendszeresen ellenőrzésre.

Lusta szem

A gyerekek 2-3%-át érinti a kancsalsággal járó állapot. Akkor következik be, ha az egyik szem és az agy közötti látóideg nem működik megfelelően. A legtöbb esetben az „erősebb” szem letakarásával kezelik a problémát. Teljes kancsalság, azaz két lusta szem esetén speciális szemüveg vagy műtét válhat szükségessé.

Úszkáló pontok

Ha ködös vagy félhomályos pacák lebegnek a szemünk előtt, az lehet akár normális is, de előfordulhat, hogy sérülés vagy betegség okozza. Ha hirtelen megszaporodnak a panaszaink, akkor szemvizsgálatot kell kérnünk, az is lehet, hogy retinaleválásra utal a tünet. Szemtükör segítségével már akkor észlelhető a probléma, amikor mi magunk még nem is tapasztaltunk semmit az egészből.

Zöld hályog

Olyan szembetegség, melyet a szem belsejében levő túl nagy nyomás okoz, és ez tönkreteszi a látóideget. Általában fájdalommentes, így nem is szerzünk róla tudomást. A nagy nyomás miatt romlani kezd a periférikus látásunk, de mire észrevesszük, addigra el is vesztjük a látásunk nagy részét. Ha a zöld hályog károsította a látóideget, az elveszett látást nem lehet visszaszerezni.

Szürke hályog

A szemlencse átlátszatlanná válik, de nem egy kinövés vagy egy réteg miatt, hanem a lencse anyagának változása miatt. Több tényező okozhatja, ilyen a korosodás, sugárzás, betegségek vagy akár némely gyógyszer, sérülés, áramütés, de lehet örökletes is. Hosszú idő alatt, fokozatosan alakul ki. Tünetei lehetnek a nehezebb éjszakai vezetés, a fényes holdudvarok a lámpák körül, homályos kép olvasáskor és a kisebb számok nehézkes felismerése. A hályogot sebészi úton el tudják távolítani.

Cukorbetegség: retinakárosodás

A cukorbetegség következtében a test véredényei károsodnak, beleértve a szemben lévő ereket is. Ezek az elváltozások tünet- és fájdalommentesen alakulnak ki, így mire észrevesszük, addigra már túl késő. Cukorbetegeknek fontos legalább évente szemvizsgálatra menni. Lézeres sebészettel kezelhető a probléma, de a vércukorszint normális értéken tartása a szem egészsége megóvásának legjobb módja.

A sárgafolt

Az 50 év felettiek megvakulásának egyik fő oka a makuláris elváltozás. Ettől nem veszítjük el a látásunkat, de mindennapi feladataink elvégzésében akadályoz. Ez az elváltozás a retina középső részét, azaz a makulát roncsolja. Az ideghártyának ez a része biztosítja az éleslátást. A makuláris elváltozás csak a periférikus látást hagyja meg számunkra. Jelenleg nincs rá biztos gyógymód, de néhány fajtája lézerrel javítható, és gyógyszerrel is kezelhető. Más típusai sebészeti úton gyógyíthatók, ami mérsékli a látásvesztést.

Időskori látásromlás

A látásromlás általában a szem öregedési folyamatának része, de előfordulhat, hogy örökletes betegség. Ilyenkor a retina egyes rétegei megvastagodnak, ezzel eltorzítva azt. A periférikus látást nem befolyásolja, de az olvasás például nehezen megy, főként, ha mindkét szem sérül. Mivel az idegsejtek nem tudnak regenerálódni, a károsodás általában maradandó és visszafordíthatatlan, de vannak olyan lehetőségek, melyek az idősebbek segítségére lehetnek, mint például a nagyon erős olvasószemüvegek, nagyítók, televíziós nagyítólencsék vagy nagy betűs könyvek. A rendszeres szemvizsgálat a kulcsa a retinaváltozások és más betegségi tünetek korai észlelésének. Bármilyen változást észlelünk a látásunk minőségében, azonnal vizsgáltassuk meg szemeinket. Az 50 év felettiek számára, akiknek a családjában többször előfordult szembetegség, különösen fontos a rendszeres szemvizsgálat.

5 tipp, hogy tovább láthassunk

Edzés a szemnek

A számítógép monitorára – vagy bármilyen digitális kijelzőre – tapasztott tekintet megterheli a szemet, mivel átlagosan fele annyiszor pislogunk, mint ahogy a nedvességtartalom biztosításához szükséges lenne. Ezért nagyon fontos, hogy 20 percenként 20 másodperc erejéig keressünk egy távolabbi fókuszpontot, ezzel edzésben tartva a szemlencsénket.

Napszemüveg télen is

Az UV-sugárzás fokozza a hályog kialakulásának kockázatát, illetve a szemhéjon előforduló bőrrákét.

Olvasószemüveg

Általában negyvenes éveinkben kezdünk hunyorogva olvasni. Ne csináljunk ebből hiúsági kérdést, vizsgáltassuk meg a szemünket, ha szükséges, akkor hordjuk a szemüveget, hogy minél tovább élvezhessük a látás örömét.

Együnk a szemünkért!

Léteznek olyan finomságok, amelyek fokozzák a vérkeringést a szemben és a látásért felelős agyi területeken. Ide tartoznak az A-vitaminban gazdag sárgarépa, a citrusfélék, leveles zöldségek, illetve a cinkben gazdag hüvelyesek.

Szabaduljunk meg a régi sminkkészlettől!

Egy régi szempillaspirál vagy szemhéjpúder telis tele van kórokozókkal. Időnként fertőtlenítsük az ecseteket patikában kapható szerekkel.

Fotó: profimedia