Egészség

Kancsalít vagy csak fáradt? Könnyen kiderül, hogy beteg-e a gyerek szeme

Otthon is kipróbálhatjuk, hogy tartós szemromlásról, vagy csak a fáradtság miatti bebandzsításról van-e szó. Gyerekorvos mondja el, hogyan csináljuk.

Családunkban „benne van” a kancsalság génje. Nagymamám, nagynéném, unokatestvéreim bandzsítottak. Három hónapja megszületett az én kislányom is, gyönyörű, egészséges és vidám, de felfedezni vélem rajta a családi „örökséget”. Mikortól kezdjünk foglalkozni a problémával? Már most, vagy még túl korai? Lekésni sem szeretném a hatékony beavatkozást – írta korábban egy olvasónk.

Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos válasza:

„Kancsalság gén” valószínűleg nincs, de a hajlam bizonyára öröklődik. A csecsemők 6 hetes koráig normális jelenség. Idősebb babánál a két szemnek – akárhová néz is a gyerek – ugyanarra a pontra kell irányulnia. Némelyik csecsemő, ha fáradt, időnként rövid időre képes bebandzsítani. Ez azonban magától rendeződik, és néhány perc után a kancsalság, hogy úgy mondjam, „kiegyenesedik”. Ám ha ez gyakran ismétlődik, napjában többször is előfordul, érdemes orvoshoz fordulni. A szemek mozgása 3-4 hónapos korig nem összehangolt. Normális körülmények között az agy a két szemből jövő két képet egyetlen háromdimenziós képpé egyesíti. Ha valaki kancsal, és a két szem különböző irányba tekint, a kép homályos lesz, és az agy nem tudja a bejövő képeket értelmezni. Úgy próbál ezen segíteni, hogy az egyik szemből jövő képet egyszerűen nem veszi tudomásul. Bár mindkét szeme normálisan működik, a gyerek csak az egyik szemből származó képet fogja föl, tehát élesen lát, de csak két dimenzióban.

A gond abból adódik, hogy az agy esetleg tartósan nem veszi figyelembe az egyik képet. Ezáltal ezt a szemet nem éri az éleslátás ingere, a látás eltompul. Ezért azt tanácsolják, a kancsalságot a felfedezés pillanatában el kell kezdeni kezelni. A látással kapcsolatban vannak kötelező szűrővizsgálatok. Újszülöttkorban, beiskolázás előtt ezek fontosak, de mindezek ellenére, ha valami gyanús, érdemes szemészorvosnak megmutatni a babát. Inkább ezerszer feleslegesen vizsgáltassuk meg a gyereket, mint egyszer későn. Önök épp időben vannak. Ha valaki korán észreveszi a gyerek látásproblémáit, nagyobb az esély a tökéletes korrekcióra. Egyéves kor előtt érdemes figyelni, hogy a baba követi-e a szemével a tárgyak mozgását. Nem könnyezik-e sokat? Hogyan reagál a fényre? Egyéves kor után arra kell figyelni, nem húzza-e túl közel a tárgyakat a szeméhez. Dörgöli-e a szemét, nincs-e gyakori fejfájása. Szemészeti vizsgálat egészen pici babákon is elvégezhető.

Fotó: pexels