Egészség

Göbök, csomók, foltok a bőrön: mikor kell megijedni?

A furcsa elváltozások a bőrön mindannyiunk életét megkeserítik. Ráadásul nem csak kamaszkorban, de felnőttként is meg kell küzdenünk a kellemetlen rügyekkel, göbökkel.

Szemölcs

A közönséges szemölcs a bőr HPV okozta vírusos eredetű fertőző betegsége. Kialakulását elősegíti a bőrön lévő sérülés vagy az immunrendszer legyengült állapota. Vakarással tovább fertőzhető a bőr, újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

A fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő, amelyek kör alakúak, felületük durva. A talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak, s gyakran nagyon fájdalmasak. Ha felszínüket lekaparjuk, sötét pontok válnak láthatóvá. Előfordul, hogy nem egyesével, hanem csoportosan számos szemölcs kiterjedt, nagy gócot alkot.

Kezelés: Teljes gyógyulás csak a szemölcs eltávolítása után várható. Az eltávolítás történhet helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, lézerrel. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét,
nem jelentenek végleges megoldást.

Angioma

Az angioma az erek jóindulatú daganata, inkább esztétikai problémát okoz. Általában a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben alakul ki, ahol vöröses, lapos vagy kúpos alakú érrendszeri elváltozás jelenik meg. Ha hirtelen túl sok jelenik meg a testünkön, azt okozhatja hormonális probléma, ezért érdemes egy alapos kivizsgálásra mennünk.

Kezelés: A nagyobb méretűek könnyebben sérülhetnek, vérezhetnek, ezért azt lézerrel szokták eltávolítani.

Fibróma

A fibróma kötőszövet-eredetű jóindulatú daganat, amely barna vagy a bőrrel megegyező színű, lógó kinövés a bőrből. Leggyakrabban nyakon, hónaljon vagy a mellek alatt található. A felnőttek felénél legalább egy található. Túlsúlyos, izzadós nőknél gyakrabban alakul ki, de lehet örökletes is. Sokan összetévesztik a szemölccsel, helytelenül. Nem fáj, de zavaró lehet, ilyenkor sebészi késsel vagy leégetéssel szokták leszedni.

Pikkelysömör

A pikkelysömör olyan genetikai hajlamon alapuló bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek fokozott működésével, ezáltal a bőr kóros elszarusodásával jár. Jellegzetes plakkok leggyakrabban a könyök és a térd, fartájék területein alakulnak ki, de bárhol testszerte még a hajlatokban, hajas fejbőrön is lehetnek tünetek, ritkán elborítják az egész testet.

Kezelés: A kialakult plakkokra bőrgyógyász által felírt, főleg szteroidos és D-vitaminos gyógykenőcsöket használjunk, mert azok lassítják a bőrsejtek túltermelődését. Előfordulhat, hogy belső kezelésre is szükség lehet. Lehetőleg ne igyunk alkoholt, és ne dohányozzunk. A napsütés is javítja a bőr állapotát.

Atheroma

Az atheroma, más néven kásadaganat egy jóindulatú, tömött, tokos faggyúmirigyekből kiinduló daganat, amely közvetlenül a bőr alatt keletkezik, ami akár a néhány centiméteres átmérőt is elérheti. Bár elsősorban esztétikailag zavaró, viszont ha befertőződik, akkor fájdalmassá válik,
és bepirosodik.

Kezelés: Sebészeti úton el kell távolítani az atheromát, mert a visszamaradó cisztafalból ismét kialakulhat.

Gríz

A grízek vagy más néven miliumok kicsi fehér-sárgásfehér ciszták a bőrfelületen. A szőrtüsző felső szakaszán keletkeznek, méretük igen eltérő lehet az egészen aprótól a gombostűfejnyi nagyságúig. A grízek általában az arcon jelennek meg, de előfordulhatnak nyakon, háton, mellkason, illetve a kézfejeken. A túlzásba vitt napozás elősegíti a grízek kialakulását. Kiütés vagy bőrsérülés esetén is megjelenhetnek a bőrön.

Kezelés: Tisztítsuk és radírozzuk le az arcbőrt, majd egyszer használatos, steril tűvel távolítsuk el a grízben lévő faggyút, majd fertőtlenítsük a bőrfelületet. Kenjük be gyulladáscsökkentő krémmel. Ha nem vagyunk ehhez elég ügyesek, akkor forduljunk kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz.

Seborrhoeás dermatitis

Elsősorban a fejbőrön, homlokon, szemöldökök között vaskos, sárga, esetenként pörkös elváltozás a fül mögött pedig berepedés, sárgás hámlás és vörös kiütések jelennek meg. A betegség hátterében feltételezhetően genetikai hajlam áll, mely faggyúmirigy-túlműködéssel és bizonyos normálisan a bőrön, hajas fejbőrön jelenlévő gombákra adott fokozott érzékenységgel járó gyulladást okoz.

Kezelés: A fejbőrt cink-pyrithion, szelén- szulfid, kén- és szalicilsav- vagy kátrány-tartalmú samponnal kell naponta vagy másnaponta mosni. Fertőzés gyanúja esetén gombaellenes szereket is lehet alkalmazni.

Lipóma

A lipóma zsírsejtekből álló, többnyire jóindulatú daganat. Puha tapintású dudor, amely általában a karokon, a lábakon és a törzsön alakul ki, de lehet a nyakon, a fejen és az arcon is. Szakszerűen diagnosztizálni csak a bőrgyógyász tudja. Éppen ezért bármifajta zsírcsomó észlelésekor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki, ha szükségesnek tartja, további vizsgálatokat kér, és esetleg sebészi kimetszést javasol.

Mi a teendő? Mindenképpen műtéti beavatkozásra lesz szükség. A daganatok eltávolítása egyrészt esztétikai okok miatt indokolt, másrészt a gyulladás és a következményeként kialakuló tályog megelőzése céljából.

Fotó: fotolia