Otthon és Kert

Szobanövény sötét lakásba: hogyan válasszunk mesterséges fényforrást?

Az izzólámpa erre nem megfelelő, mert az általa kibocsájtott fényt a növények nem képesek hasznosítani.

Nappali szobánk egyik sarkában nagyon jól mutat egy-egy nagyméretű szobanövény. A baj csak az, hogy ezen a helyen kevés természetes fényt kapnak, és ez meg is látszik rajtuk. Azt szeretném tudni, hogy mesterséges fénnyel lehet-e pótolni a növények fényhiányát. Ha igen, akkor gyakrabban felkapcsolnám a növényt megvilágító lámpákat – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Természetesen a korszerű technika már talált megoldást a növények átverésére is. Létezik számos olyan lámpatest és fényforrás, mely olyan fényt biztosít, ami a napfénnyel közel megegyező teljes fényspektrumot tartalmazza.
Az izzólámpa erre nem megfelelő, mert az általa kibocsájtott fényt a növények nem képesek hasznosítani.

Létezik többféle megoldás, a profitól a hobbi kategóriáig. Lakásban a nagynyomású nátriumlámpa nem jó választás, mert hatalmas méretű, óriási teljesítményű, viszont egy télikertben jó megoldás lehet. Önnek véleményem szerint valamilyen normál foglalatú fényforrásra van szüksége, mely lehet halogén vagy LED-es. A LED-ek a legolcsóbban üzemeltethetőek. Ezek főleg kék és vörös fényt bocsájtanak ki, melyek ideálisak a növények számára. Ne lepődjön meg, a szoba narancsos színben fog úszni, ha világítanak a lámpák. Azért írom többes számban, mert sokszor egy lámpa nem elegendő, mert nem világítja be eléggé a növényt, vagy csak az egyik oldalát éri.

Továbbá az sem mindegy, hogy milyen távolságban lesznek a lámpák, és mekkora teljesítményűek. Mi olyan másfél méternyire helyezzük a lámpákat a növénytől. Mivel szinte minden gyártó forgalmaz ilyen lámpatestet, illetve fényforrást, vásárlás előtt kérje ki a szakember segítségét, mert a szerelési méretek eltérhetnek.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia