Otthon

Hogyan fűtsük 7 hónapig a lakást olcsón? Szakértő tippek a spóroláshoz

A kazánok, fűtőtestek világa avatatlan szem számára valóságos útvesztőnek tűnhet. Némi utánajárással azonban kideríthetjük, melyik berendezés passzol leginkább otthonunkhoz.

Hogyan válasszunk?

Legyen szó építkezésről vagy felújításról, mindenek előtt el kell döntenünk, hogy milyen tüzelőanyaggal szeretnénk megoldani lakásunk, házunk fűtését: gáz-, vegyes tüzelésű és pelletkazánok a legelterjedtebbek itthon. Emellett az is fontos, hogy milyen típusú: padló- vagy hagyományos fűtéshez kell-e a szerkezet. A szükséges teljesítmény szintén nem elhanyagolandó szempont. Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, máris szűkíthetjük a szóba jöhető típusok számát.

Fontos a hatásfok

Egy hagyományos berendezésben az energiahordozó égésekor vízgőz és füstgáz is keletkezik, vagyis a leadott hasznos hő, és így a kazán hatásfoka soha nem lesz százszázalékos. Így tehát beszélhetünk hagyományos, alacsony hőmérsékletű és kondenzációs kazánokról.

Meglepő!

Meglepő, de évente átlagosan hét olyan hónap van, mikor kénytelenek vagyunk bekapcsolni a fűtést. Mivel az év több mint feléről van szó, sem takarékossági, sem környezetvédelmi szempontból nem mindegy, milyen megoldást választunk.

Amit a kondenzációs kazánokról tudni érdemes

Az ilyen berendezések a vízgőz rejtett hőjét is felhasználják, így – a többlethőnek köszönhetően – a hatásfok a fűtőértékhez viszonyítva akár 105–108 százalékos is lehet. A készülék – bár titokzatosnak tűnik – nagyon egyszerű elven működik. Belül egy tagolt hőcserélő található, vagyis a lényeg: a hagyományos kazánoknál a kéményben lecsapódó vízgőz itt a kazán belsejében marad.

A szerkezet ezt visszaforgatja a rendszerbe, így a lehető legtöbb energiát sajtolja ki a fűtőanyagból. Ennek köszönhető, hogy a hagyományos kazánokhoz képest akár 15-20 százalékkal több fűtőenergiát is képes leadni.

  • ELŐNYE: felújításkor is könnyen ráköthető a régi fűtési rendszerre, a beépítés nem igényel nagyobb munkálatokat.
  • HÁTRÁNYA: többe kerül, mint egy hasonló kategóriájú, hagyományos berendezés, viszont 3-4 év alatt visszahozza az árát.

Mennyibe kerül?

Az árat rengeteg dolog befolyásolja: a gyártmány mellett például az, hogy falra szerelhető vagy álló változatról van szó, továbbá, hogy milyen teljesítményűt választunk. A berendezés teljesítménye attól függ, hogy mekkora lakást, házat akarunk fűteni vele. Táblázatunkban tájékoztató árakat gyűjtöttünk össze három ár- és teljesítménykategóriából.

Vegyes tüzelésű kazánok

Ezek a legelterjedtebbek, mivel bármilyen fűtőanyagot felhasználhatunk bennük. A fa és a szén mellett a hulladék egy része is elégethető. Hasonlóan a fatüzelésű kazánokhoz, a vegyes tüzelésűeknél is alapfeltétel, hogy legyen elegendő hely a fűtőanyag tárolásához.

  • ELŐNYE: olcsó az üzemeltetése.
  • HÁTRÁNYA: alacsony a hatásfoka, viszont a károsanyag-kibocsátása magas. A faelgázosító kazánok hatásfoka valamivel jobb, azok azonban drágábbak.

Mennyibe krül?

A vegyes tüzelésű kazánokból falra szerelhető változat nincsen. Öntöttvas és lemezkazánok között választhatunk, ezeken belül különböző teljesítményűek vannak.

Pelletkazánok

Alternatív energiaforrás felhasználásával működik. Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Nyugat-Európában. A pellet nagy nyomáson összepréselt fa, mely ránézésre a nyúltápra emlékeztet. A pelletkazánok beépített tárolójukból csak a szükséges mennyiségű fűtőanyagot táplálják a rendszerbe, így nincs szükség folyamatos utántöltésre. A megfelelő méretű tárolót elég néhány hetente megtölteni.

  • ELŐNYE: gazdaságos, hatásfoka kimagasló, alig marad az égéstermék után hamu.
  • HÁTRÁNYA: egyelőre meglehetősen ritka és drága.

Pelletkazán

Akármennyire is gazdaságos, a pelletkazán pillanatnyilag a legdrágább kazántípusnak számít.

A takarékos fűtéshez

✔ Legyenek megfelelően szigetelve nyílászáróink, hogy ne szökjön ki a meleg.
✔ A fűtőtesteket az ablakok alatt helyezzék el, mert a felszálló meleg levegő a beérkező hideggel keveredve kellemes hőmérsékletet eredményez.
✔ Párologtassunk folyamatosan a lakásban, mert a magasabb páratartalom növeli a hőérzetet.
✔ Érdemes a szobákban automata vezérlőrendszerrel szabályozni a hőmérsékletet.
✔ Éjjel a nappalihoz képest 5 fokkal alacsonyabbra állítsuk a hőmérsékletet.
✔ A termosztát olyan helyre kerüljön, ahol sem közvetlen napsütés, sem huzat, sem más hőforrás nem éri.

fotó: fotolia