Otthon és Kert

Ősz a kertben: 7 színpompás virágzó növény, ami a fagyokig megmarad

Ha az elnyílt virágokat szezonális, színes növényekkel váltjuk fel, ősszel is csodás lesz a kertünk. Ezek a mutatós darabok akár a fagyok beköszöntéig is látványossá teszik az udvarunkat.

Mikor ültessünk?

A szeptember, illetve október első két hete a legalkalmasabb az ültetésre – persze leginkább akkor, ha napsütésben fürdőzik az ősz. Novemberre ugyanis előfordul, hogy megérkeznek az első fagyok, és a hideg még alapvető télállóságuk ellenére is elpusztíthatja a zsenge évelőket. Ezért fontos, hogy mire megjön a tél, szépen be tudjanak gyökeresedni.

Díszkáposzta leveleivel is díszít

Kétnyári növény, az első évben csak leveleket hoz, a másodikban virágzik. Ha a tél folyamán betakargatjuk, tavasszal újra megindul. 30-40 centi magasra nő, különlegessége a fodros levele. Fehér, ibolyakék, rózsaszín vagy lila is beszerezhető.

Kopasz őszirózsa agyagos talajhoz

Ibolya- és rózsaszín vagy piros virágokkal díszít. Kedveli a friss, agyagos, tápanyagban gazdag talajt. Van belőle törpe változat is, ami tökéletes a kisebb ágyásokhoz. Rokona a tűlevelű őszirózsa, amely apró, színes virágokat hoz, viszont hely kell neki, hiszen akár a 100 centis magasságot is elérheti. Ezzel kalkuláljunk az ültetésnél!

Évelő krizantém meszes termőföldbe

Egyes fajták 50, vagy akár 120 centi magasra is megnőnek, bokrossá válnak. Számos fajta akad belőlük, amely októbertől az első fagyokig virágzik, fehér, piros, sárga és rózsaszín színekben. Napos, meleg hely kell neki, meszes, tápanyagban gazdag talajjal.

Fekete hunyor adventre lesz igazán szép

Az adventi időszakban borul virágba a hunyor. Télen kedveli a napos helyet, de nyáron nem tűri a tűző napot, ennek tudatában érdemes nevelgetni. A tápanyagban gazdag talaj fontos az egészséges fejlődéséhez.

Sárga kasvirág a napos helyet szereti

Színes virágaival október végéig vidámabbá teszi a kertet és vonzza a pillangókat, méheket. Szereti a napos, meleg helyet, és a jó vízvezető képességű, humuszos talajt.

Kárpáti varjúháj a sziklakertben is megél

30, vagy akár 70 centi magasra is nőhet. Vörös, fehér és rózsaszín is kapható belőle, október végéig pompázik. Jól bírja a szárazságot és a napsütést, így a sziklakertnek is szép lakója.

Japán szellőrózsa árnyékos helyekre illik jól

Rózsaszín és fehér virágai miatt népszerű. Október végéig, enyhe időben akár november elejéig is ontja a virágait. Nem igényel túl sok napot, jól érzi magát árnyékos helyen is, közepesen nedves talajban.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök. További ültetési tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: adobestock