Konyha

Legfinomabb kókuszos sütik: 3 puha édesség recept képpel

Sütemények krémjébe, vagy a tesztajaba is kerülhet kókuszreszelék, ami tulajdonképpen a kókuszdió húsa szárítva és lereszelve. Három pihepuha édességet mutatunk vele.

Narancszselés-kókuszos torta

HOZZÁVALÓK:
18 dkg keksz
3 dkg kókuszreszelék
12 dkg vaj
a kókuszkrémhez:
5-5 dkg kókuszreszelék és cukor
3 dl natúr joghurt
20 dkg ricotta vagy áttört túró
1 dl tej, 6 db lapzselatin
a narancszseléhez:
3 dl frissen facsart narancslé
3 db lapzselatin

A kókuszreszeléket elkeverjük a morzsásra tört keksszel, és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összegyúrjuk a morzsás keveréket, majd 22 cm-es kapcsos vagy kivehető aljú tortaformába lapogatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük. A tejet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a cukorral, és addig melegítjük, amíg a kókusz felszívja a tejet. Hozzáadjuk a joghurtot és a ricottát. A lapzselatinokat 2-3 percig hideg vízben áztatjuk,
kifacsarjuk, majd 4-5 evőkanál vízzel olvadásig melegítjük. Fokozatosan, de gyorsan összekeverjük a joghurtos kókuszkrémmel. A kekszes alapra öntjük a krémet, és 3 órára, szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük. A narancslevet felmelegítjük, forráspont körül egyenként beletesszük és elkeverjük benne a lapzselatinokat. Kihűtjük, majd a megszilárdult kókuszkrémre öntjük. Szilárdulásig a hűtőbe tesszük.

Kókuszos-citromos kuglóf

HOZZÁVALÓK:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1,5 dl étolaj
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
3 dl tej
1 tojás
1 nagy citrom
vaj és liszt a forma kikenéséhez

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát. Átszedjük bele a tésztát, majd 45-50 perc alatt készre sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk. Porcukorral szórva kínáljuk.

Ananászos-kókuszos tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta
1 citrom
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
5 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 rúd vanília
3 dkg kókuszforgács
2 dl 100%-os ananászlé

A kókuszforgácsot tapadásmentes serpenyőben szárazon (mindenféle zsiradék nélkül) enyhén megpirítjuk. Az 5 dkg kristálycukorból, 1 dl vízből, az ananászléből, a citrom reszelt héjából és levéből szirupot főzünk. A tejszínt a porcukorral kemény habnak felverjük, elkeverjük vele a mascarponét és a vanília magjait. (Ha túl sűrű a mascarpone, keverjünk bele egy kevés ananászlevet). A babapiskótákat megmártjuk a szirupban, és egy nagyobb tál aljára rétegezzük. Megkenjük a krém egyharmad részével, megszórjuk a kókuszforgács felével. Ráhelyezünk egy újabb réteg krémet, majd mártott piskótát, végül újra krémet. Legalább 2-3 órán át hűtjük, hogy a desszert összeérjen. A maradék kókuszforgáccsal díszítjük.

Fotó: archív