Szépség

A túl sok kozmetikum használata árthat: barrierbarát trükkök szépségápoláshoz

Nagyon sokat hallani mostanában barriervédő kozmetikumokról, a bőr védőrétegének fontosságáról. De mi is ez valójában, és miért kell annyira figyelnünk rá?

A legnagyobb szervünk, amely egyben a szervezet legelső védelmi vonala a külvilággal szemben: a bőrünk egy rendkívül összetetten működő és a szervezet egészsége szempontjából kulcsfontosságú szerv. És persze az egészség mellett a jó közérzet és a magabiztosság, jó külső szempontjából is elengedhetetlen, hogy ép, egészséges, jól működő legyen. Ehhez szükséges a megfelelő barrier – hogy mit is jelent ez pontosan, azt dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász magyarázza el.

„A bőrünk legkülső rétege a barrier. A legfelső hámréteget jelenti, és az ezen lévő lipidréteget. Úgy lehet elképzelni, mint egy téglafalat, amelyben a téglák a hámsejtek, és a malter, vagyis a közöttük lévő anyag pedig a lipidek. Ha a téglafal erős, ép, akkor a házból nem jut ki a meleg, és nem hatol be kintről az eső és a hideg. Ugyanígy, ha a barrier megfelelő, akkor nem jut ki a bőrből a nélkülözhetetlen nedvesség (hidratált marad a bőr), és nem jutnak be a szennyező, mérgező anyagok vagy kórokozók. Ha a bőrünk érzékeny, könnyen kipirosodik, kiszárad, berepedezik, a megszokott krémek is csípik, akkor jó eséllyel sérült vagy meggyengült ez a barrier.”

A túl sok kozmetikum használata árthat

Egyértelmű tehát, miért kell óvnunk a barriert – de mitől? Milyen tényezők veszélyeztetik ennek épségét? „Károsíthatják külső környezeti hatások, például a hideg, szeles idő, a túl sok, túl erős napfény, vagyis minden, ami a lipidréteget megbontja a bőrfelszínen, és ettől az szárazabbá, fakóbbá, ráncosabbá válik – magyarázza bőrgyógyász szakértőnk. – A gyengébb barrier lehet öröklött, genetikai eredetű is: van, akinek a bőre nem termel elég faggyút ahhoz, hogy megfelelő védelmet tudjon biztosítani. És mi magunk is hozzájárulhatunk ennek a védőrétegnek a károsodásához, amikor túl sok kozmetikumot használunk, erős hámlasztó savas készítményeket kenünk az arcunkra, vagy túl erős bőrradírt alkalmazunk, ami megbontja a bőr struktúráját. Ehhez hozzájárulhat a túl gyakori vagy forró vizes fürdés, tusolás, arcmosás, amely során lemossuk a védelmező lipidréteget, és a túl erőteljes hatású tisztító anyagok is. Ha károsodik a normál lipidréteg és ezáltal a barrier, a bőr fogékonyabb lehet a fertőzésekre, érzékennyé, kipirosodásra hajlamossá válhat, romolhatnak az aknés, rozáceás tünetek.”

Barrierbarát trükkök

Ez a néhány egyszerű teendő segíthet, hogy fenntartsuk a bőrbarrier épségét.

✔ Kerüljük az erőteljes tisztítókat az arcon és a testen is.

✔ Arcon lemosó olajat, krémet, tejet, gyengéd habzó tisztítót használjunk, testre jó választás az olajos tusfürdő.

✔ Mindig figyeljünk oda az arc bőrének hidratálására.

✔ Minden fürdés után használjunk testápolót.

✔ Válasszunk illatanyagmentes, színezékmentes kozmetikumokat.

Építsük vissza!

Ha azt gondoljuk, hogy sérülhetett a bőrbarrier (mert a bőrünk nagyon száraz, fakó, viszket, gyakran irritált, a kozmetikumok csípő, égő érzést okoznak, gyakoriak a gyulladt pattanások és egyéb gyulladásos tünetek), akkor ezek a legfontosabb teendők:
1. Cseréljük az arclemosónkat, tusfürdőnket kímélő, minél kevesebb irritáló összetevőt tartalmazó termékre.
2. Csökkentsük a használt kozmetikumok mennyiségét csak a legszükségesebbekre.
3. A hidratáló készítmények mindenképp maradjanak a repertoárban, vagy ha eddig nem használtunk ilyet, akkor szerezzünk be.
4. Figyeljünk oda az étkezésünkre, fogyasszunk kevesebb cukros, lisztes ételt, több zöldséget, gyümölcsöt, omega-zsírsavakban gazdag halat.
5. Tartsuk szem előtt a megfelelő folyadékfogyasztást is, és ne engedjünk belőle (napi 1,5-2 liter víz).
6. Ne feledkezzünk meg a fényvédelemről – ha túlzásba vitt napozás vagy szoláriumozás miatt sok UV-sugárzás éri a bőrünket, az nemcsak a melanóma szempontjából jelent kockázatot, hanem a bőrbarriert is nagy mértékben károsítja.

Ekcémások, óvatosan!

„Ugyan az ekcéma hátterében álló immunológiai folyamatok még nem teljesen ismertek, az tudható, hogy ezek károsítják a barrier működését – figyelmeztet dr. Kaszab Csilla. – A veleszületett ekcémás bőr nem termel az optimális működéshez elegendő faggyút, emiatt hamar és könnyen mutatja a barriersérülés fent is említett tüneteit. Ősszel az érintetteknek különösen oda kell figyelniük a védelemre, hiszen a hideg, száraz, kevesebb napsütéssel járó időszakban hamarabb kiszárad, kirepedezik, fájdalmasan irritálódik a bőrük.

Fotó: adobestock