Egészség

Ekcéma vagy egyszerű kiütés? Így döntheti el könnyen, mitől vakarózik a gyerek

Még ha a legjobb szándék is vezérel minket, ne kenjünk semmit a gyerek bőrére addig, amíg ki nem derül, mi is okozza pontosan a kellemetlen tüneteket.

Nagyon sokat hallok az ekcémáról, de a sok egymásnak ellentmondó információ között sajnos nem látok tisztán. Azt szeretném tudni, súlyos betegség-e ez? Mik a tünetei, honnan lehet tudni, hogy a 9 hónapos kisfiam ekcémás-e, vagy csak egy egyszerű kiütése van? Mit tehetek én szülőként, hogy elkerüljük ezt a betegséget, illetve mi a teendő, ha ez a baja egy kisgyereknek? – írta korábban segítségkérő levelében egy olvasónk.

Szakertőnk válasza

Darázsfészekbe nyúlunk, mivel tényleg sok az információ, de sok a félreértés is. Kifejezésekkel dobálózunk, de nem mindig derül ki, melyik mit is jelent pontosan. Ekcéma, allergia, neurodermatitis, koszmó, seborrea, atópia mind ebbe a problémakörbe tartoznak, és tényleg nehéz kiismernie magát az embernek. Az atópia veleszületett allergiás túlérzékenység, mely kórosan intenzív immunreakciókra serkenti a szervezetet. Mit is jelent ez a mi esetünkben?

Az ekcéma: allergiás bőrbetegség, száraz, viszkető, hámló, vörös bőrkiütés. Elsősorban arcon, nyakon és a végtagok hajlító oldalán fordul elő. Jelentkezhet bármikor az élet folyamán, de igen gyakran gyerekkorban, csecsemőkorban indul. Számít a családi örökletes hajlam is. Kellemetlen, de nem súlyos betegség.

Leggyakrabban 2-3 hónapos korban fejlődik ki, de van úgy, hogy 4-5 hónapos korban jelentkezik, általában a szilárd ételek bevezetése idején. Tejtermék, tojás, búzakészítmények gyaníthatóan szerepet kapnak benne. Bizonyos bőrrel érintkező allergizáló anyagok hatására is kifejlődhet (mosószer, gyapjú, állatszőr). Az atópiás menet egy allergiás panaszokból álló folyamatot is jelezhet. Ez azt jelenti, hogy a kiskorában ekcémás gyerek később szénanáthás, asztmás lehet. Szerencsére a gyerekek többsége „kigyógyul” az ekcémából, 3 éves korra legtöbbjük panasza csökken, de az esély a későbbi, allergiás alapú betegségekre megmaradhat.

Ha ekcémára gyanakszunk, keressük fel mielőbb a gyerek orvosát. Ő majd vagy bőrgyógyászhoz irányítja a beteget, ha az elváltozás nagyon súlyos, vagy javaslatot tesz kenőcsök, mosdatókrém használatára. Elmondja, hogy bizonyos allargizáló élelmiszereket hogyan kerüljünk el. Fontos, hogy csillapítsuk a viszketést, akár helyi, akár szájon keresztül adott gyógyszerekkel. Orvosi vizsgálat nélkül ne kenjünk semmit
a gyerek bőrére. Remélem, az ön kisfia a „kinövős” kategóriába tartozik.

fotó: pexels