Konyha

Könnyű és egészséges ételek vacsorára: 4 recept csírákkal

A különféle csírák értékes táplálékok: magas rosttartalmuk mellett, koncentráltan találhatók meg bennük a létfontosságú fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok.
csíra recept

Gabonacsírával göngyölt sajt

Hozzávalók:
1 kis doboz gabonacsíra
fél pohár natúr joghurt
1 nagyobb paradicsom
1 kis fej lila hagyma
1 kis csokor petrezselyem
40 dkg trappista sajt
fejes saláta a tálaláshoz

A gabonacsírát tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, a kimagozott paradicsom kockákra vágott húsát, az aprított lila hagymát és a petrezselymet. Lazán összekeverjük, majd a trappista sajtot kisebb darabokra vágjuk, tésztaszűrőbe tesszük, és forrásban lévő vízbe mártjuk. Ha a sajt teljesen megolvadt, szűrőstül kiemeljük, jól lecsepegtetjük, és vizes asztalra borítva egyneművé gyúrjuk. Ezután 3-4 mm vastag négyszögletes formájúra nyújtjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta az ízesített gabonacsírát.

Most szorosan felgöngyöljük, folpackba csavarjuk, és 3-4 órára hűtőbe téve jól lehűtjük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, salátalevéllel bélelt tányérra fektetjük, és petrezselyemmel díszítjük.

Retekcsírás pulykamell

Hozzávalók:
4 szelet pulykamell
só, őrölt bors
4 mokkáskanál mustár
1 kis doboz friss retekcsíra
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
zöldségleves
8 dkg trappista sajt
1 dl tejszín
1 kis csokor petrezselyem

A pulykamellszeleteket vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, bekenjük a mustárral, majd egyenletesen megszórjuk a retekcsírával, és szorosan felgöngyöljük. Hústűvel összetűzzük, kívülről is sózzuk, borsozzuk, és a forró vajon fedővel letakarva minden oldalukat pirosra sütjük.

A maradék zsiradékon megfuttatjuk a lisztet, kevergetve annyi forró zöldséglevest öntünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű legyen. Beleszórjuk a reszelt sajtot, hozzáöntjük a tejszínt, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük. Tálaláskor a mártást tányérra szedjük, beleültetjük a felszeletelt pulykatekercset, és petrezselyemmel díszítjük.

Csirkemell párolt csírával

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
só, durvára tört színes bors
4 kiskanál mustár
5-6 ágacska kakukkfű
10 dkg vaj
4 kis doboz brokkolicsíra
1 csokor petrezselyem

A megmosott, leszárított csirkemellfilét sóval, durvára tört színes borssal fűszerezzük, megkenjük a mustárral, és megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel. Fóliával letakarva 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni, majd öt deka forró vajon, közepes tűzön minden oldalát pirosra sütjük, de úgy, hogy a belseje is átsüljön.

A körethez a vaj másik felét felolvasztjuk, beleszórjuk a brokkolicsírát, majd megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet, és közepes tűzön 2-3 perc alatt éppen csak megpároljuk, hogy roppanós maradjon. Tálaláskor a vajon párolt brokkolicsírát tányérra halmozzuk, ráfektetjük a kakukkfüves csirkemellet, és forrón kínáljuk.

csíra recept

Csírasaláta sült pulykacsíkokkal

Hozzávalók:
1 tálca rukolasaláta
2 kis doboz vegyes csíra
2 csomag piros retek
1 evőkanál mustár
0,7–0,7 dl olívaolaj és balzsamecet
só, őrölt bors, kevés cukor
2 gerezd fokhagyma
40 dkg pulykamellfilé
1 kis csokor petrezselyem
0,5 dl olaj
10 dkg edami sajt

A rukolát, a vegyes csírát tálba szórjuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt retket, és lazán összeforgatjuk. Az öntethez a mustárt elkeverjük az olívaolajjal, hozzáöntjük a balzsamecetet, megsózzuk, megborsozzuk, kevés cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. A pulykamellfilét vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemmel, meglocsoljuk az olajjal, és forró serpenyőben pirosra sütjük.

Ha elkészült, kihűtjük. Közben a sajtot kicsi kockákra vágjuk. Tálaláskor a friss salátát meglocsoljuk az öntettel, lazán összeforgatjuk, majd tányérokra halmozzuk, és megszórjuk a kihűlt pulykamellcsíkokkal és a sajtkockákkal.

fotó: pexels