Konyha

Babos-lencsés egytálételek: 4 olcsó és kiadós étel recept borongós estékre a családnak

A fejtett bab nagy előnye, hogy gyorsan megfő, nem kell órákon át áztatni, mint a szárazbabot, és természetesen frissebb, finomabb is az íze.
babos lencsés receptek

Paradicsomos lencseleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg apró szemű konzervlencse
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 40 dkg hámozott konzerv-paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só, bors, olívaolaj
  • 8 szelet bacon

Az olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát. A sárgarépát egész apró kockákra, a szárzellert karikákra vágjuk, majd a hagymával dinszteljük, és 5 perc párolás után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Felöntjük a paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, fél órán át főzzük. A levest felöntjük 5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, és további negyedórán át főzzük. A baconszeleteket ropogósra sütjük, azzal kínáljuk a levest.

Ezeket olvastad már?

Babfasírt

Hozzávalók:

  • 2 doboz (40 dkg darabonként) konzerv fehérbab
  • nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 citrom
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

A lecsöpögtetett babot egy nagy tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, a tojást. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverünk benne 4 evőkanál zsemlemorzsát. Pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

Csilis babos tészta

Hozzávalók:

  • 30 dkg rövid csőtészta
  • 25 dkg darált marhahús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg hámozott paradicsom-konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg vörös bab (konzerv)
  • 5 dkg ementáli sajt
  • olívaolaj
  • szárított erős paprika, só, bors

Az aprított hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk a felkockázott szalonnával, hozzáadjuk a darált húst, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a konzervparadicsomot, a feldarabolt fokhagymát, a csípős paprikát. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Takarékon főzzük 1,5 órán át, a végén hozzákeverjük a lecsöpögtetett babot. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Elkeverjük a raguval, tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 20 percre 220 fokos sütőbe tesszük.

Citromos karaj lencsesalátával

Hozzávalók:

  • 8 szelet karaj
  • 30 dkg apró szemű konzervlencse
  • 2 nagyobb sonkahagyma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • olívaolaj, frissen őrölt bors, só

A lencsét elkeverjük a vékonyra szelt hagymával és a petrezselyemmel. A citromhéj és -lé felét elkeverjük olívaolajjal, és beleforgatjuk a salátát. A hússzeleteket pirosra sütjük, félretesszük. A visszamaradt olajra lisztet szórunk, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 1 dl vizet, a maradék citromhéjat és levet. Meglocsoljuk a húst, és mellé kínáljuk a lencsesalátát.

Fotó: Vrábel Kriszta