Barackos-vaníliás kehely
Hozzávalók:
- 12 puha Amaretto keksz
- 80 dkg őszibarackkonzerv
- 1 dl édes fehérbor
- 40 dkg mascarpone
- 4 kg porcukor
- 1 csomag házi krémes krém
- 8 dl tej
Keverjük össze a mascarponét a porcukorral. Lassú tűzön sűrítsük be a 2/3-ára a 3 dl baracklével összekevert bort. Készítsük el a krémet: az 1 csomag Dr. Oetker Házi Krémes alapport 8 dl hideg tejjel, konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel 3 perc alatt keverjük habosra.
Aprítsuk egy tálka aljába a kekszet, locsoljuk meg a sziruppal, rétegezzük rá felváltva a krémet és a barackot, majd tegyük a tetejére a képen látható módon a mascarponét.
Narancsos margarétatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 16 dkg keményítő
- 10 dkg liszt
- 16 dkg kristálycukor
- 4 tojássárgája és fehérje
- 1 tasak sütőpor
- 0,5 dl tej
- 0,2 dl narancslé
a krémhez:
- 8 dl tej
- 1 csomag házi krémes krém
Tipp
A díszítéshez papírból vágjuk ki a mintát, és azt tegyük a kész sütire, majd szórjuk meg cukorszóróval.
Keverjünk habosra 4 tojássárgáját a cukorral, adjuk hozzá a keményítőt, a lisztet, a sütőport, és fél dl tejet kanalanként. Keverjünk bele 0,2 dl narancslevet és a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Öntsük egy kivajazott-kilisztezett 22 cm-es sütőformába, és 180 °C-on süssük 50-55 percig. Amikor langyosra hűlt, vegyük ki a formából.
A krémhez az 1 csomag házi krémes alapport 8 dl hideg tejjel, konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel 3 perc alatt keverjük habosra (ez elég nagy adag lesz, ha kevesebb krémet szeretnénk 6 dl tejet használjunk). Végül vágjuk félbe a tésztát, locsoljuk meg kevés narancslével, kenjük meg a krémmel, szórjuk meg porcukorral.
Intelligens krémes
A világhálón terjed ennek a furcsa nevű süteménynek a receptje, de vajon mitől intelligens? Talán attól, hogy magától tudja a dolgát, és könnyű az elkészítése:
Hozzávalók: 8 friss tojás, 20 dkg cukor, 9 evőkanál liszt, 15 dkg vaj, 1 l tej, 5 csomag vaníliás cukor.
A tojások sárgájához adjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a puha vajat, habosra keverjük, majd a lisztet a tejjel váltakozva hozzákeverjük a masszához. A kemény habbá vert fehérjéket óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, hideg sütőbe tesszük, az első 15-20 percben 200, majd kb. 40-50 percig 150 fokon sütjük. Ha már barnul a teteje, és megmozdítva nem lötyög túlságosan, akkor kész. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és tegyük a hűtőbe. Még hűlés közben is szilárdul.
Fotó: archív