Csokis rolád
HOZZÁVALÓK a piskótához:
5 tojás
10-10 dkg cukor és liszt
2 evőkanál kakaópor
a krémhez:
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
1/2 narancs reszelt héja, 1 dl víz
a sziruphoz:
3 evőkanál cukor, 1 dl víz
1/2 narancs reszelt héja
A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgájákat óvatosan beleforgatjuk. A lisztet a kakaóporral elkeverjük, és a habra szitáljuk, majd ezzel is óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral fedett tepsire halmozzuk a tésztát, és lapot kenünk belőle. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A szirup hozzávalóit lábasban felmelegítjük, hűtjük. A krémhez a porcukrot a vízzel és a fele vajjal felmelegítjük, belekeverjük a kakaóport és a narancshéjat, kevergetve fél percig főzzük, majd hűtjük, és a maradék vajjal habosítjuk. A piskótát konyharuhára fektetjük, lehúzzuk róla a papírt, meglocsoljuk a sziruppal, elkenjük rajta a krém kétharmadát, és szorosan feltekerjük. A maradék krémmel megkenjük a külsejét, és villával borzolhatunk rajta.
Kávés trüffel
HOZZÁVALÓK:
1 dl tejszín
1 teáskanál instant kávé
25 dkg fehér csokoládé
10 dkg csokidara
A tejszínt felmelegítjük, és elkeverjük benne a kávéport, amíg teljesen fel nem oldódik. A fehér csokoládét darabokra törjük, és gőzfürdő felett, gyakran kevergetve felolvasztjuk, majd belekeverjük a kávés tejszínt, és alaposan összevegyítjük. Kiöntjük egy nagyobb tálcára vagy tepsibe, ami befér a hűtőbe, majd előhűtés után betesszük, hogy teljesen lehűljön. Amikor már hideg, de még krémes, egy kanállal jól átmozgatjuk-átkeverjük a tálcán, és még
10 percre visszatesszük a hűtőbe.
Ezután kiskanállal kis halmokat veszünk a tenyerünkbe a masszából, golyókat formálunk, meghempergetjük a csokoládédarában, és kis tálkában tálaljuk.
Diós borzas
HOZZÁVALÓK:
6 tojás
12 dkg cukor
14 dkg liszt
6 evőkanál víz
10 dkg durvára vágott dió
a töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
2 dl nem hűtött tejszín
5 dl előre behűtött
tejszín
1 csomag habfixáló
A sárgáját a fele liszttel és a vízzel elkeverjük, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A pépet a habbal elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is. Nyomózsákkal papírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk. Minden második tetejét megszórjuk durvára vágott dióval. 170 fokos sütőben 12-15 percig sütjük.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, 2 dl szobahőmérsékletű tejszínt elkeverünk benne. A többi tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, a csokoládés keveréket óvatosan beleforgatjuk. A krémet nyomózsákba töltjük, és két fél piskótát összetöltünk vele.
Banános csokis pite
HOZZÁVALÓK:
a tésztához: 20 dkg liszt
14 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 tojás
2 evőkanál kakaópor
a töltelékhez:
15-15 dkg vaj és tejföl
5 dkg porcukor
8 dkg kakaópor
20 dkg olvasztott étcsokoládé
a díszítéshez: 3 banán
1 csomag színtelen tortazselé
A tészta hozzávalóit a tojás kivételével kézzel összemorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Piteformába nyomkodjuk, és betesszük a fagyasztóba. Megszurkáljuk az alját villával, hogy ne púposodjon fel. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.
A krém hozzávalóit gőzfürdő felett összemelegítjük, a csokit olvasztva adjuk hozzá. Amikor sima a massza, megtöltjük vele a tésztát. 1-2 órára hűtőbe tesszük. Banánkarikákkal díszítjük, a zselét a leírásnak megfelelően elkészítjük és a torta tetejét lefényezzük.
Fotó: pexels