Töltike kölessel
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
25 dkg darált sertéshús
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 csokor friss kapor
1 gerezd zúzott fokhagyma
12 db kelkáposztalevél
15 dkg köles
só, bors, olaj
2 dl tejföl
1 egész tojás
fél dl 10%-os ecet
2 evőkanál szárított majoránna
Az olajon üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát. Beletesszük a darált húst, lepirítjuk, majd belekeverjük az őrölt pirospaprikát, a vágott kaprot és a zúzott fokhagymát. Annyi vizet öntünk alá, hogy a húst éppen ellepje, megsózzuk, megborsozzuk, és a húst 50 percig pároljuk. A kölest két és félszeres mennyiségű sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a raguhoz keverjük.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, ha forr, adunk hozzá 2 evőkanál sót, az ecetet és a majoránnát, a fazékba helyezzük a káposztaleveleket, és 4-5 percig főzzük őket. Szűrőn lecsepegtetjük. A köleses ragut a levelekbe tekerjük, és szorosan egymás mellé tűzálló tálba helyezzük őket. A tejfölt elkeverjük a tojással, enyhén sózzuk, és a töltikék tetejére szedjük. 220 fokra melegített sütőben 30 perc alatt összesütjük.
340 kcal, 33 g szénhidrát/adag, közepes zsírtartalom, cukormentes
Paprikás krumpli kölessel
Hozzávalók:
15 dkg sós szalonna
1 fej vöröshagyma
80 dkg burgonya
1 szál kolbász
25 dkg köles
só, bors
őrölt piros paprika
A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd kivesszük, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát. Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A szalonnát visszatesszük a hagymához, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprikát, és enyhén megpirítjuk. Belekeverjük a felkockázott krumplit, a kölest és a köles mennyiségéhez képest háromszoros mennyiségű vizet. Sózzuk, borsozzuk, és 20-25 perc alatt készre főzzük.
680 kcal, 68 g szénhidrát/adag, magas zsírtartalom, cukormentes
Quinoasaláta sertésszűzzel
Hozzávalók:
20 dkg quinoa
40 dkg pucolt sütőtök
1 nagy fej lila hagyma
1 nagy csokor petrezselyem
50 dkg sertésszűz
10 dkg szeletelt bacon
tengeri só, frissen őrölt bors
olívaolaj
1 evőkanál méz
2 evőkanál fehérborecet
A quinoát két és félszeres mennyiségű sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. A tököt felkockázzuk, és tapadásmentes serpenyőben egészen kevés olívaolajon megpirítjuk a kockákat. Nem keverjük, csak rázogatjuk. A tököt elkeverjük a quinoával, hozzáadjuk az apróra kockázott lila hagymát és a finomra vágott petrezselymet. 3 evőkanál olívaolajat elkeverünk 2 evőkanál fehérborecettel és 1 evőkanál mézzel, és az öntetet a salátához adjuk. A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
A sertésszüzet 2 ujjnyi vastagra felszeleteljük, majd minden érmét körbetekerünk egy-egy baconszelettel. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (ízesítés nélkül!) és 12-15 percig forró sütőben sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük, tálaláskor bőven megszórjuk frissen durvára őrölt borssal és tengeri sóval.
510 kcal, 46 g szénhidrát/adag. magas zsírtartalom, cukormentes
Zöldséges quinoafasírt
Hozzávalók:
20 dkg quinoa
10 dkg sárgarépa
10 dkg cukkini
1 gerezd fokhagyma
tengeri só, frissen őrölt bors
1 egész tojás
1 kis csokor petrezselyem
10 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A quinoát két és félszeres mennyiségű sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A hámozott répát és cukkinit kis lukú sajtreszelőn lereszeljük, és kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. Elkeverjük a quinoával, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, a zúzott fokhagymát és a zsemlemorzsát. Megsózzuk, megborsozzuk, fél óráig pihentetjük, majd fasírtpogácsákat formázunk belőle, és ezeket forró olajban kisütjük. Zúzott fokhagymával elkevert tejfölös mártogatóssal kínáljuk.
310 kcal, 54 g szénhidrát/adag, alacsony zsírtartalom, cukormentes
Fotó: Meglepetés