Konyha

Ezzel az összetevővel lesz tökéletes a pitetészta: a nagyi titkos alapreceptje

Ilyentájt még az is tepsit ragad, aki év közben nem süt sokat. Az ilyenkor népszerű édességeknek más-más típusú tészta az alapja, ezért érdemes átvenni, mi a titka az egyes fajtáknak, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Piskóta: mindenből egyformán

Hogy könnyű és magas legyen, a jelszó: egy-egy-egy. Ez annyit jelent, hogy ugyanannyi tojás, cukor és liszt kerül bele. A receptek 6 tojásról, 6 evőkanál kristálycukorról és 6 evőkanál finom- vagy réteslisztről szólnak. Ízesítheti kakaó, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, darált dió, fahéj vagy szegfűszeg is.

A lisztet szitáljuk át, tehetünk hozzá egy teáskanál sütőport vagy szódabikarbónát is. A tojásokat válasszuk ketté, és a fehérjét verjük habbá. Ne hagyjuk állni a tésztát, ahogy elkészült, tegyük a legalább 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Az első 10 percben szigorúan tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. A sütési idő kb. 15-25 perc.

Omlós: három-kettő-egy

Régen a hússal, hagymával, zöldséggel megtöltött tésztát nevezték pitének. A répacukor elterjedésével aztán az omlós tészta szerepe is kibővült, már édes sütemények is készültek belőle. Három-kettő-egy – ennél a típusnál ez a számsor jelzi a hozzávalók kötelező arányát. Három rész lisztből, két rész zsiradékból és egy rész cukorból készül, de kerülhet bele egy tojássárgája és kevés jeges víz is.

Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, és nagyon gyorsan dolgozzunk, nehogy a kezünk melegétől morzsalékossá váljon a tészta. Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a vajjal vagy a margarinnal, ezután adjuk hozzá a cukrot, és gyúrjuk simára. A végeredmény: almáspite, linzer, keksz, teasütemény, sós töltelékkel pedig zöldségtorta vagy quiche.

Előre elkészíthető, és felhasználásig a hűtőben tárolhatjuk, ezért érdemes egyszerre több adagnyit is gyúrni belőle.

Kelt tészta: megéri kivárni

2,5 dkg friss élesztőt elmorzsolunk, és belekeverjük 2 dl langyos, kicsit cukros tejbe. 15-20 percre meleg helyre tesszük a bögrét, és ha azt látjuk, hogy „él”, vagyis buborékok képződnek a tetején, összedolgozzuk a liszttel, amelybe előzőleg csipetnyi sót kevertünk némi zsiradékkal (olajjal, zsírral vagy vajjal) és tojással.

Addig gyúrjuk, amíg sima, fényes lesz. Utána jöhet a kelesztés, letakarva, meleg, kb. 25-30 fokos helyen, 45-50 percig. Minél lassabban kel meg, annál könnyedebb, lazább lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belenyomjuk, és a tészta rugalmasan visszaugrik. Amikor eldőlt, hogy mi lesz belőle, lekváros bukta, fánk, zsemle vagy pizza, átgyúrás, formázás és újabb kelesztés következik. A sütés hőmérséklete induláskor 180-200 Celsius-fok, de az első tíz perc után nem árt kicsit csökkenteni. Az első tíz percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.

Égetett tészta: sülve-főve

Jellegzetessége, hogy sütés előtt főzzük. A piskótához hasonlóan ennél is mindenből – lisztből, folyadékból és zsiradékból – ugyanannyi kell. A folyadék lehet víz vagy tej, a zsiradék vaj, olaj, zsír vagy margarin. Kevés só és cukor is kerül bele, sós változatnál a cukor el is maradhat.

A folyadékot összeforraljuk a cukorral, a sóval és a zsiradékkal, majd hozzászórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elválik az edény falától. Amikor serceg, egy másik edénybe tesszük, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákból formázhatjuk gömb alakú képviselőfánkká vagy hosszúkás eklerré. Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon kezdjük sütni, ettől felfúvódik.

Ekkor 150 fokra vesszük vissza a hőfokot, és kb. 20 percig sütjük, de a sütő ajtaját ne nyissuk ki! Amint megsült, kettévágjuk, és kihűlve tejszínhabbal, csoki­krémmel vagy sós krémmel töltjük.

Hájas: tradicionális téli édesség

hájas tészta recept

Nagymamáink egykoron gyakran sütöttek hájas tésztát a disznóvágások idején. A darált sertéshájat liszttel kell összekeverni, majd rákenni egy előzőleg elkészített és kinyújtott tésztára, ezután hajtogatni, kinyújtani, pihentetni, majd ezt még kétszer ismételni. A laktató süteményt szilvalekvárral szokták megtölteni.

Kevert: kezdők kedvence

Nem lehet elrontani. Nem kell keleszteni, nyújtani, sem pontosan kimérni az arányokat. Csak el kell keverni a száraz (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) és a nedves alapanyagokat (tejföl, vaj, tej, író, olaj), és a megfelelő formába téve tolhatjuk is be az előmelegített sütőbe. Készíthetünk belőle tortát, muffint, gyümölcskenyeret, gazdagíthatjuk dióval, mandulával, gyümölcsökkel (áfonyával, meggyel), mazsolával, datolyával, citromhéjjal.

Fotó: Adobestock, Nosalty ételfotó, Getty images