Olasz göngyölt malac (porchetta) káposztasalátával
Hozzávalók 6 adaghoz:
• kb. 2,5-3 kg bőrös sertés vagy malaccsászár (csont nélkül)
• 1-1 evőkanál szárított
majoránna, kakukkfű, bazsalikom és szárított zsálya
4-5 ág friss rozmaring
1 evőkanál só
1 evőkanál frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
A káposztasalátához:
1 kisebb fej édes káposzta
2 db kezeletlen héjú narancs
1 db gránátalma
1 csomag
újhagyma
1 teáskanál méz
só, frissen őrölt bors
4 evőkanál
olívaolaj
1. Az előkészített malac húsos oldalát nagyon alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Megszórjuk az összekevert szárított zöldfűszerekkel, az apróra vágott rozmaringgal és a zúzott fokhagymagerezdekkel is. Feltekerjük a húst, szorosan összekötözzük, tűzálló tálba helyezzük, és fóliával lefedve 160 Celsius-fokon 4,5 órán át sütjük.
2. Megkenjük a bőrt a kisült zsiradékkal, a hőfokot 220 Celsius-fokra növeljük, és ropogósra sütjük a malacbőrt. Melegen vastagabb, vagy hidegen egészen vékony szeletekre vágjuk. Ebből a mennyiségből nagy adag hús lesz. Hűtőszekrényben sokáig eláll, szendvicsbe vagy főzelékfeltétként is használhatjuk.
3. A salátához a vékony csíkokra vágott káposztát egy tálba tesszük, besózzuk. Hozzáreszeljük a narancsok héját. A levet kifacsarjuk, elkeverjük a mézzel és az olívaolajjal. A káposztához adjuk a karikákra vágott újhagymát és a gránátalmamagokat. Rákanalazzuk a narancsleves öntetet, majd összeforgatjuk, és bőven megszórjuk frissen őrölt borssal. Tálalás előtt hűtőszekrényben hagyjuk összeérni legalább 2-3 órán keresztül.
Lencsefalafel fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 4 adaghoz:
15 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál curry-fűszerkeverék
1 tojás
2 db szikkadt zsemle
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
2-3 szál újhagyma
egy csokor petrezselyem
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
2 dl tejföl
1 nagy gerezd
fokhagyma
só
1. A lencsét sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. Az apróra kockázott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a curryport. Átpirítjuk a fűszereket, majd az egészet a felaprított petrezselyemmel és a felkarikázott újhagymával együtt a lencséhez adjuk. A tojást és a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket is hozzákeverjük.
2. Alaposan összedolgozzuk a masszát, 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben, majd nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a lencsefasírtokat.
3. A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, ízlés szerint megsózzuk, és mártogatósként kínáljuk a fasírtok mellé.
Kelesztett túrós rétes vaníliasodóval
Hozzávalók
4 rúd kb. 40 szelet réteshez:
50 dkg liszt
1 db L-es tojás
1 db S-es tojás
(a tészta kenéséhez)
1 tasak szárított élesztő
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj vagy margarin
kb. 3 dl tej
A töltelékhez:
80 dkg túró
3 db L-es tojás
15 dkg aranymazsola
10 dkg cukor
A sodóhoz:
6 dl tej
3db tojás
1 evőkanál vanílás
pudingpor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1. A sodóhoz a tojások sárgáját robotgéppel fehéredésig, habosra verjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a pudingport. Fokozatosan felöntjük a tejjel, majd lassan főzve besűrítjük a krémet. Ne forraljuk! Ha kihűlt, a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, 1 evőkanál cukorral, egy csipet sóval, majd hozzákeverünk 1 db L-es tojást, a lágy vajat és a langyos tejet. Ha kemény a tészta, addig adagolunk hozzá tejet, amíg kellően lágy lesz. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk, és konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. A túrót elkeverjük 2 db tojással, a mazsolával és cukorral, villával összedolgozzuk.
4. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. Lisztezett felületen kb. 20×40 centiméteres téglalappá, vékonyra nyújtjuk a részeket. A hosszabbik oldallal párhuzamosan mindegyiken vékony csíkban eloszlatjuk a 4 részre osztott tölteléket, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a tekercseket, megkenjük az elkevert S-es tojással, és 10 perc pihentetés után 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta