Otthon és Kert

Se ecet, se citrom: így kell valójában fertőtleníteni a fa vágódeszkákat

A hagyományos tisztítási trükkök általában nem elegendőek a vágódeszkák fertőtlenítéséhez, ahol az egészségre veszélyes baktériumok burjánzanak.
vágódeszka mosogatása ecet citrom

A konyhai eszközök tisztításának alaposnak és aprólékosnak kell lennie, hiszen minden rosszul tisztított tárgy fertőzéses mérgezéshez vezethet. Különösen vigyázni kell a vágódeszkákra, ahol nyers élelmiszereket kezelünj, így káros és veszélyes baktériumokat hagynak maguk után.

Az utóbbi időben megszaporodtak a háztartási higiéniára vonatkozó házi receptek, amelyek természetes termékeket ajánlanak. A tisztítószereken való spórolás érdekében a mosószereket és szappanokat ecettel, citrommal vagy szódabikarbónával helyettesítik.

Bár ezek az elemek segítenek a zsírtalanításban és a foltok eltávolításában, nem mindig hatékonyak. Amikor pedig fertőtlenítésről van szó, egyszerűen hatástalanok.

Egy szakértő ajánlásai a konyhai felületek tisztításához

vágódeszka mosogatása ecet citrom

Ha a konyhai munkalapok és vágódeszkák tisztításáról van szó, az eddig szuperbiztonságosnak hitt otthoni módszerek nem hatékonyak, és helyrehozhatatlan károkat okozhatnak az egészségünknek.

Pár évvel ezelőtt terjed el egy videó az interneten, amelyben feltaláltak egy fertőtlenítőszert, látszólag ecet és citrom, szappan, só és meleg víz keverékéből, ami állítólag mindenre hatásos.

Ehhez képest sem a citromnak, sem az ecetnek nincs fertőtlenítő képessége.

És hogy tisztázzuk: a fertőtlenítőszer olyan anyag, amely képes elpusztítani a mikroorganizmusokat, és mivel mind az ecet, mind a citrom savas kémhatásúak, a baktériumok valójában életben maradhatnak abban a keverékben.

Mit használjunk a vágódeszkák fertőtlenítéséhez?

Először fontos a vágódeszkákat hagyományos mosogatószerrel elmosogatni, mert ez tisztán és szennyeződésmentesen tartja a vágódeszkákat. De a szakemberek szerint még így is, hogy valóban fertőtlenítsük azt a deszkát, speciális termékeket kell használni, például fehérítőt, klórt vagy más speciális fertőtlenítőszereket.

A fa vágódeszka nem higiénikus: TÉVEDÉS

Régóta él a köztudatban, hogy a műanyag vágódeszkát könnyebb tisztán tartani, egyszerűbben lemosható (mosogatógépben), mint a fából készült társa. Ám amerikai kutatók friss megállapítása szerint a műanyag vágódeszkán használat után sokkal több kórokozó marad, mint a természetes, fából készült darabon. Ennek oka az, hogy a műanyagon több sérülés keletkezik vágás közben, és ezekben jobban megtapadnak a mikroszkópikus méretű kórokozók.

Forrás

Fotó: pexels