Otthon és Kert

Elfonnyad a felszedett csicsóka, mit tegyek? Így mentheted meg télre az értékes gumókat

A csicsókát a legjobb a helyén tárolni, azaz fel sem szedni, hanem otthagyni a kertben, és csak az azonnal felhasználásra kerülő mennyiséget kiásni.
csicsóka termesztése gondozása locsolása

Nagy érdeklődéssel olvasom mindig az ön kertészeti tanácsait, mert nagyon hasznos tanácsokat kaptam már öntől. Például a pocok elleni védekezést. Jelenleg olyan problémám van, hogy ha kiásom a csicsókát, nagyon hamar elfonnyad, megpuhul, úgy, hogy mindig csak egy keveset tudok kiásni, és már mindenféle módszerrel próbálkoztam, mindig megpuhulnak a gumók. A kertem nincs kéz alatt, úgyhogy mindig kiutazni, hogy szedjek friss gumót, megoldhatatlan számomra. Mit tehetek? – kérdezte korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A csicsókára valóban azt mondják, hogy a legjobb a helyén tárolni, azaz fel sem szedni, hanem otthagyni a kertben, és csak az azonnal felhasználásra kerülő mennyiséget kiásni. Véleményem szerint a gumók kiszáradnak, és a melegben fonnyadni kezdenek, azért puhulnak. Én megpróbálnám nedves homokba rétegezve tárolni őket, 0-5 fok között, a pincében, vagy a teraszon, esetleg egy fűtetlen folyosón.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

csicsóka termesztése gondozása locsolása

Indián krumpli, ami nem burgonya

A csicsóka régen jellegzetes népi eledel volt, a 17. században kezdett elterjedni Európában. Később kiszorította a krumpli, és sok évre szinte teljesen eltűnt a magyar gasztronómiából. Még a leghíresebb szakácskönyvírók, Móra Ferencné, az Ínyesmester vagy Horváth Ilona sem tartották a receptlistájukon. Ma viszont ismét egyre gyakrabban láthatjuk a piacokon.

Úgy fest, mint egy több helyen behorpadt, foltos burgonya. Mindezzel együtt kellemes látvány, felhívja magára a figyelmet. A krumplihoz hasonlóan Amerikából származik, épp ezért hívták kanadai burgonyának és indián krumplinak is. Botanikailag viszont nem családtagok, a csicsóka a napraforgóval áll rokonságban. Gumói megvastagodott szárképződmények. Virágai hosszú száron nőnek, élénksárgák, külsőre leginkább a kúpvirágra emlékeztetnek.

Igazi egészségbomba

Mindkét gumó, a krumpli és a csicsóka is tele van keményítővel. De míg a hagyományos burgonya keményítőjéből szőlőcukor lesz, amelynek emésztéséhez sok inzulinra van szüksége a szervezetünknek, addig a csicsókában lévő keményítő nagyrészt gyümölcscukorrá alakul, így csökken az inzulinszükséglet és vele a hirtelen éhségrohamok esélye.

  • Ezért ajánlható a cukorbetegség és az elhízás megelőzéséhez is.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt a magas vérnyomás és a vesekő kockázatát.
  • Regenerálja a bélflórát, megelőzi a májbetegséget, magas rosttartalma pedig megszünteti a székrekedést.
  • Ám aki hajlamos erre, azt puffaszthatja is, ugyanúgy, mint a hüvelyesek.

Leves, főzelék, saláta, süti

A megvásárolt gumókat minél hamarabb fogyasszuk el, mert néhány napon belül fonnyadásnak indulnak.

  • A csicsóka nyersen is nagyon finom: reszelve salátákba tehetjük céklával, zellerrel, tormával együtt. Így fogyasztva nagyjából olyan az íze, mint a káposzta torzsájának vagy a karalábénak. Főzve kissé édeskés. Ezt úgy enyhíthetjük, ha főzés előtt egy órán át meleg vízben áztatjuk.
  • Dinsztelt hagymás alapon készíthetünk belőle főzeléket babérlevéllel, majoránnával fűszerezve.
  • De levesnek, krémlevesnek, mártásnak is használható. Hasábokra vágva süthetjük, felkarikázva vajon párolhatjuk, sóval, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezhetjük. Így jó köret lehet sült húsok, halak mellé. Szeletelve a hagyományos módon ki is ránthatjuk.
  • Ha reszelt csicsókát, lisztet, búzadarát, mézet, kukoricadarát, őrölt gyömbért, darált diót vízzel masszává keverve formába simítunk, egy órán át állni hagyjuk, majd vajjal kikent formában egy óráig sütjük, finom édességet kapunk, amelyet gyümölcslekvárral megkenve tálalhatunk.

Fotó: gettyimages