Szódabikarbóna és ecet – a verhetetlen páros
- Szórj egy vastag réteg szódabikarbónát a tepsi aljára vagy a sütőrácsra.
- Permetezz rá ecetet – habozni fog, ami segít fellazítani a szennyeződéseket.
- Hagyd állni legalább 30 percig, majd egy szivaccsal vagy dörzsis szivaccsal súrold át.
- Mosd le forró vízzel, és élvezd a tiszta felületet!
Só és citrom – ha nincs kéznél ecet
- Szórd be a tepsi alját durva szemcséjű sóval.
- Vágj félbe egy citromot, és a vágott felével dörzsöld át az egész felületet.
- Hagyd hatni 15-20 percig, majd mosd le meleg vízzel.
Ez is érdekelhet: Áztatás és súrolás helyett: ezzel a trükkel minden tepsi olyan lesz, mint az új

Szódabikarbónás paszta a makacs szennyeződések ellen
- Keverj össze 3 evőkanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrű pasztát kapj.
- Kend be vele a szennyezett részeket, és hagyd hatni egy éjszakán át.
- Másnap egy dörzsiszivaccsal vagy kefével súrold át, majd öblítsd le.
Használj sütőport!
- Szórj sütőport a tepsi aljára, és önts rá egy kevés vizet.
- Hagyd hatni egy órán át, majd dörzsöld át egy szivaccsal.
- Ez a módszer kiválóan működik enyhébb szennyeződéseknél!
Alufólia és mosogatószer-tabletta
Tépjünk le egy darab alufóliát, és csomagoljuk be vele a sütőlapot. Töltsünk meg egy kádat meleg vízzel, és merítsük bele a sütőlapot. Adjunk egy tablettát a vízhez, és várjunk 2 órát. Az alufólia és a mosogatószer közötti kémiai reakció megtisztítja a tepsit. Ezután csak öblítsük le vízzel és szárítsuk meg.
Tippek a tisztaság megőrzéséhez
- Használj sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot! Így kevesebb zsír és ételmaradék éghet a tepsibe.
- Tisztítsd rendszeresen! Minél tovább hagyod a szennyeződést rászáradni, annál nehezebb lesz eltávolítani.
- Ne dörzsöld fémeszközzel! A fém súrolók könnyen megsérthetik a bevonatos tepsiket, ezért használj inkább műanyag vagy szivacsos tisztítóeszközöket.
+ Extra tipp: Áztasd be mosószódás vízbe
Ha semmi sem segít, tölts meg egy nagy edényt vagy a mosogatót forró vízzel, és adj hozzá 1-2 evőkanál mosószódát. Hagyd állni benne a tepsit vagy a sütőrácsot legalább egy óráig, majd dörzsöld át. Ezekkel az egyszerű trükkökkel még a legmakacsabb odaégett zsírtól is megszabadulhatsz – vegyszerek nélkül, filléres házi szerekkel.
Fotó: pexels