A TasteAtlas portál idén ismét szavazást indított, amiben arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik a legrosszabb ételünk – írta a Hamu és Gyémánt. A versenyben a negatív csúcstartó mákos tészta helyét nemrég egy újabb, a magyarok körében is megosztó fogás vette át.
Negatív rangsor
A TasteAtlas nevű weboldal alapvetően ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban több mint 10 ezer étel és ital található meg, melyeket a regisztrált felhasználók ízlés szerint pontozhatnak. Tavaly a negatív rangsor élére a mákos tészta került. Az egyszerű, gyorsan összedobható főétel a maximálisan adható 5 pontból mindössze 3,1-et ért el.
A kategóriában nemrég megszületett a 2025-ös rangsor is, és nagyon úgy néz ki, hogy van egy étel, amit a mákos tésztánál is jobban utálnak a magyar szavazók: ez pedig nem más, mint a borleves. Az 5 pontból csupán 2,8-at kapott.
A mákos tészta egyébként idén 3,2 ponttal a dobogó harmadik helyére kapaszkodott fel, a második helyre pedig a pacalpörkölt került 3 ponttal.

Ez is érdekelhet
Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei
Békebeli vadas mártás: hús, hal és palacsinta a szószban – 4 recept
A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Régen mindenki borlevest főzött
Habár ma már nem szerepel feltétlenül a legnépszerűbb fogások között, a borleves egykor a hagyományos karácsonyi menü épp olyan elengedhetetlen ételének számított, mint a halászlé. A leves alapvetően fehérborból és tojássárgájából készül, a keveréket általában citromlével és némi cukorral ízesítik, aminek köszönhetően egy egyedülállóan savanykás, édeskés ízvilág jön létre.
A leves eredetéről különben a mai napig nincs egyetértés a szakértők között, ám a legelterjedtebb verzió szerint Magyarországon a 18. században a betelepített németeknek köszönhetően terjedt el.
Ha mégis megpróbálkoznál a borleves elkészítésével, nekünk van egy szuper receptünk: 200 éves receptek: 4 régimódi szilveszteri fogás a dédi receptfüzetéből
Vagy ezt is kipróbálhatod, ha a közutálatnak számító mákot ötvöznéd a borlevessel.
Narancsos borhableves mákos habcsókkal

Hozzávalók:
- 3 dl fehérbor
- 7 dl víz
- 2 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
- 1 rúd fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 3 narancs
- 4 tojás
- 7 dkg kristálycukor
- 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor
- 15 dkg porcukor
- 2,5 dkg darált mák
Elkészítés
- A bort és a vizet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, 1 szem felkarikázott narancsot, és a két másik narancs kifacsart levét. Összeforraljuk, és 10 percig főzzük.
- A tojások sárgáját fehéredésig verjük a kristálycukorral, majd csomómentesen hozzákeverjük a pudingport. Fokozatosan, hőkiegyenlítéssel a forralt borhoz öntjük a krémet. Forráspontig melegítve, lassan összefőzzük a levest.
- A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 szobahőmérsékletű tojás fehérjét elektromos habverővel elkezdünk habbá verni. Amikor már szép habos, de még nem kemény, fokozatosan, evőkanalanként adagolva hozzáadjuk a porcukrot. Két kanál cukor között mindig egy percig tovább verjük a habot. Amikor a massza már szép fényes és kemény, óvatosan hozzáforgatjuk a mákot is.
- A fehérjehabból nyomózsákkal kis korongokat vagy kupacokat formázunk a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Betesszük a sütőbe, 10 perc után 120 Celsius-fokra mérsékeljük a hőfokot, majd a habcsókokat 35-40 perc alatt készre sütjük. Kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest az elkészült habcsókokkal kínáljuk.
Fotó: gettyimages, Vrábel Kriszta