Konyha

Zsenge zöldségek és húsok: 4 könnyű és gyors recept képpel vacsorára

A tél laktató finomságai után mostanra már csak friss, élénk ízekre vágyunk. Négy könnyű receptet mutatunk a szezon legzsengébb zöldségeivel és sovány húsokkal.

Zöldborsós egybesült vagdalt

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

A megpucolt zöldborsót egy serpenyőben kevés olívaolajon kevés sóval félig puhára dinszteljük. Ezután fakanállal elkeverjük a darált húst a borsóval, a tejbe vagy vízbe áztatott, jól kifacsart zsemlével, a tojással, a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával.

Sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és mustárral ízesítjük. Egy szilikonos vagy fém őzgerincformát (0,5 literes) kikenünk olívaolajjal, belelapogatjuk a húsmasszát, és 220 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Vegyes salátával tálalva könnyű fogás.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Borsos-mustáros sertésszűz

Hozzávalók:

  • 80 dkg (2 db) sertésszűz egyben
  • 50 dkg ceruzabab (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva)
  • 1 teáskanál mustár
  • frissen őrölt vegyes bors
  • tengeri só
  • extra szűz olívaolaj

A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A zöldbab két végét lecsippentjük, a babot 4-5 percre forrásban lévő, sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük (ha fagyasztott babot használunk, csak olvasszuk ki, nem kell előfőzni), és sütőpapírral bélelt sütőlemezre szedjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk tengeri sóval, és kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Közben a megmosott, szárazra törölt sertésszűzet körbesózzuk, megkenjük olívaolajjal és mustárral, és bőségesen megszórjuk frissen őrölt színes borssal. Serpenyőben, nagy lángon kérget sütünk a húsra, majd 15 percre a sütőbe tesszük sülni (a zöldbab mellé). Szeletelés előtt 5 percig pihentetjük a húst. A szeleteket a tányéron utána kell sózni!

Csirkecomb sült karalábéval

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 4 fej közepes méretű zsenge karalábé
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szárított
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A megtisztított, szárazra törölt csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük olívaolajjal, sütőpapírral bélelt tepsiben fóliával lefedve 230 fokon 50 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és fólia nélkül pirosra pirítjuk. A karalábékat meghámozzuk, 1×1 cm-s kockákra daraboljuk. Tapadásmentes serpenyőben, egészen kevés olívaolajon ropogósra grillezzük.

A forró, ropogósra sült csirkecombokat kenőtollal megkenjük mézzel, megszórjuk kakukkfűvel, és azonnal tálaljuk. A grillezett karalábé íze a sült káposztához hasonlóan édeskés.

Csirkemell fokhagymás bundában

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell
  • 7-8 dkg liszt
  • 1 tojás, szódavíz
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

a salátához:

  • 80 dkg paradicsom
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 3-4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj

Előbb a csirkemell köretéül szolgáló lila hagymás paradicsomsalátát készítjük el: a megmosott paradicsomot felkarikázzuk, elkeverjük a felaprított lila hagymával és az összevágott bazsalikommal. Enyhén megsózzuk, meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, majd hűtőszekrénybe téve 30 percig érleljük. A lisztből, joghurtból, tojásból sűrű palacsintatésztát keverünk.

A megfelelő állag eléréséig szódavizet adunk hozzá. A tésztát sózzuk, borsozzuk, őrölt pirospaprikával és aprított fokhagymával ízesítjük. A csirkemellet felcsíkozzuk, enyhén sózzuk, megmártjuk a palacsintatésztában, forró olajban ropogósra sütjük, és a salátával tálaljuk.

fotó: archív