Miért érdemes naponta epret enni?
- Több C-vitamin van benne, mint a narancsban
Az eper kiváló vitamin- és ásványianyagforrás. 100 gramm eperben körülbelül 65 mg C-vitamin található, ami több, mint amennyi egy narancsban vagy citromban van.
200 gramm friss eper már fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitelt: ez erősíti az immunrendszert és véd a betegségektől. Emellett sok folsavat is tartalmaz, amely fontos a szív- és agyműködés szempontjából. - Igazi antioxidáns-bomba
Az eper nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást. Ezek az anyagok csökkenthetik a gyulladásokat, valamint megelőzhetik a rákos megbetegedéseket és a szívbetegségeket. - Segít az emésztésben
Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az egészséges emésztést, stabilizálja a vércukorszintet, így csökkentheti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Antioxidánsai csökkentik a gyulladásokat a gyomor-bélrendszerben, és segítenek megelőzni a fekélyeket vagy más emésztőrendszeri betegségeket. - Támogatja a szív- és érrendszert
Az eper sok flavonoidot is tartalmaz: ezek olyan antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Emellett csökkenthetik a gyulladást és megelőzhetik az érelmeszesedést, szélütést és szívrohamot.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Ezek is érdekelhetnek:
Lehet túl sok epret enni?
Bármennyire is jónak tűnnek az előnyei, nem ajánlott túlzásba vinni az eperfogyasztást.
- A gyümölcs savtartalma károsíthatja a fogzománcot nagy mennyiségben fogyasztva.
- Egyes embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
- Veseköveseknek különösen óvatosnak kell lenniük, mert az eper oxálsavat tartalmaz, ami elősegítheti a kövek kialakulását.
Eper: ideális választás fogyáshoz is
Az eper kalóriaszegény, így remek nassolnivaló azoknak, akik fogyni szeretnének. 100 gramm mindössze körülbelül 39 kalóriát tartalmaz.
Ha tehát egészséges, ízletes és frissítő opciót keresel a következő étkezéshez, válaszd az epret, lehetőleg natúran.
Az eper jótékony hatással van a bőrre is
Nemcsak belülről táplál, hanem kívülről is szépít: az eper magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma serkenti a kollagéntermelést, így hozzájárul a bőr feszességéhez és rugalmasságához. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a bőr öregedésének jeleit, halványíthatja a pigmentfoltokat, és tisztább, ragyogóbb arcbőrt eredményezhet.
Forrás: bunte
Fotó: pexels