A zöldmetszés a vegetációs időszakban, azaz nyáron, lombos állapotban végzett metszést jelenti. Célja nem az, hogy a fák, cserjék alakját radikálisan megváltoztassuk. Sokkal inkább a növekedést szabályozzuk és a terméshozamot javítjuk vele, valamint optimalizáljuk a fény mennyiségét a korona belsejében. Nem árt azonban tudni, mely növényeinket mikor és hogyan kell metszeni, hogy a lehető legjobb hatást érjük el.
Almatermésűek: Legyen szellősebb a korona
Ilyenkor kell metszeni az almát, a körtét, tehát az almatermésű gyümölcsfáinkat. Ennek célja a vízhajtások eltávolítása, valamint a korona szellőssé tétele. A friss, felfelé növő hajtásokat tőből el kell távolítani. Ez azért tesz jót a terméshozamnak, a gyümölcsök fejlődésének, mert a kis hajtások így nem szívják el a tápanyagot a termésérleléstől.
Szilva: Előzzük meg a túlburjánzást!
A szilvafa esetében is a ritkító metszés, a korona szellősítése és a hajtásválogatás a cél – ha ugyanis túlburjánzik, kevésbé lesz egészséges és termésképes a fa.
Őszi-, kajszibarack, csonthéjasok: A kevesebb több
A művelet célja a korona belsejének világosabbá tétele az egészséges hajtások meghagyása mellett. Legyünk óvatosak! Ne vágjunk nagy sebeket a növényen, mert ezáltal érzékennyé válhatnak a betegségekre és gombás fertőzésekre. Gondoljunk arra, hogy a kevesebb néha több!
Cseresznye, meggy: Szüret után kell elvégezni
Betakarítás után, de akár június végén, július elején is lehet metszeni a cseresznye- és meggyfákat. A cél a ritkítás és az ifjítás. Ha az öregedő fák megújulnak, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy a következő szezonban is szép terméssel ajándékozzanak meg bennünket.
Ez is érdekelhet: Virágzik, de nem terem a citrom? Ezzel a trükkel több kiló termésed is lesz rajta
Szőlő: Szellőzzön jobban a termés
Hajtásválogassuk és csonkázzuk le a szőlőt is! A fürtzóna nyitása jobb színeződéshez és nem utolsósorban szellőzéshez is vezet, ami nagyon jót tesz a termésérlelésnek.
Bogyósok: Van, amit tőből le kell vágni
Érdemes ilyenkor tenni a ribizli, a köszméte és a málna egészségi állapotáért is. Termésérés után, már június vége felé itt az ideje az idős hajtások eltávolításának. A málna esetében a letermett vesszőket tőből vágjuk ki.
Ügyeljünk a technikára!
Fontos az időzítés. Júniusban már látható, mely hajtások erősek, illetve gyengék vagy feleslegesek. Ha lehet, száraz, napos időben, ne esőben vagy közvetlenül utána metsszünk. A nedves közeg ugyanis kedvez a megtelepedő gombáknak, baktériumoknak, és a sebfelületek extra veszélynek vannak kitéve. Mindig éles, fertőtlenített metszőollóval dolgozzunk. Ne vágjunk túl sokat, csupán a zöldtömeg 10-20%-át távolítsuk el! A túl erős metszés és sebzettség visszavetheti a növényeket, alkalmazzunk gazdaboltokban és kertészetekben beszerezhető sebkezelő géleket. Figyejlünk arra is, hogy a nap megperzselheti a túlmetszett hajtásokat.
Metszés utáni tennivalók
A zöld anyag, amit levágunk, amennyiben nem beteg, bátran felhasználható komposzt készítéséhez. A műveletet követően néhány hétig figyeljük a növényen keletkezett sebfelületeket, nehogy fertőzések melegágyaivá váljanak. Ha szükséges, pótlólag öntözzünk, kapjanak tápanyag-utánpótlást, ezzel is erősítsük meg a növényeket.
Olvasd el ezeket is!
Fotó: Getty Images