Az eper a nyári alapélelmiszer, de már két nap alatt a hűtőben elkezd penészedni. Persze, mert nem is a hűtőben van a helye! A penészedés azonban könnyen megelőzhető! Néhány hatékony trükkel sokkal tovább frissen tarthatod az epret.
Most vetted meg őket, és már megpuhultak? Mindannyian ismerjük ezt a tragédiát: leveszed a legszebb és leglédúsabb epret a polcról a szupermarketben, és hamarosan szomorú látványra bukkansz a hűtőben: zúzódások, penész és édes, rothadó szag. Ennek most vége! Néhány okos trükkel és egyszerű házi módszerrel jelentősen meghosszabbíthatod ezeknek a finom nyári gyümölcsöknek az eltarthatóságát.
Tedd az epret ecetes fürdőbe
Szokatlanul hangzik, de csodákra képes: nemcsak a felszíni szennyeződéseket távolítja el, hanem elpusztítja a penészgomba spórákat és baktériumokat is, amelyeket szabad szemmel nem látunk. Ezek a mikroorganizmusok gyakran okozzák a gyümölcsök gyors romlását.
Így csináld:
- Keverj össze körülbelül 1 rész almaecetet 3 rész hideg vízzel.
- Óvatosan áztasd be az epret két-három percig.
- Ezután alaposan öblítsd le tiszta vízzel, hogy eltávolítsd az ecet ízét.
Szárítás szükséges!

A nedvesség a penész melegágya. Ezért fontos, hogy a mosás után alaposan megszárítsuk az epret. Helyezd a megmosott bogyókat egyenként egy tiszta papírtörlőre vagy konyharuhára, és hagyd teljesen megszáradni őket. Alternatív megoldásként óvatosan töröld szárazra a bogyókat egy papírtörülközővel is.
Megfelelő tárolás
Az eper szereti a hűvös helyet, de nem a túl párás helyet. Sokan a csomagolásban, zacskóban hagyják – ami nagy hiba! Ezek a tárolóedények gyakran túl szűkek, nem engedik át a levegőt, és nedvességet gyűjtenek – tökéletes helyet biztosítanak a penésznek. Ehelyett használj egy lapos tálat vagy egy nagy szűrőt, béleld ki az alját papírtörlővel, és helyezd az epret egymás mellé, ne halmozd őket egymásra. Tárold őket a hűtőszekrény zöldségtárolójában.
Ez is érdekelhet
Hagyd meg a szárakat
Amíg a szárak a helyén vannak, a bogyók stabilabbak és szárazabbak maradnak. Bár csábító lehet megtisztítani az epret és eltávolítani a zöld leveleket tárolás előtt, várj vele! A zöld szárak természetes tömítőanyagként működnek, védve a bogyókat a nedvességtől és a baktériumoktól.
Tartsd távol a rothadt gyümölcsöktől
Egyetlen rothadt alma is elronthat egy egész gyümölcskosarat, és ez különösen igaz az eperre. Még a kissé sérült vagy penészes gyümölcsök is gyorsan terjesztik a baktériumokat és a penészspórákat az egészséges szomszédaikra. Ezért fontos, hogy a vásárlás után azonnal megvizsgáld az epret, és kidobd a fonnyadt vagy sérült gyümölcsöket.
Fotó: gettyimages, pexels