Ezeken a „szedd magad” földeken szüretelhetjük saját magunk a sárga-, őszi- és kajszibarackot, valamint egy-két meggylelőhelyet is feltérképeztünk. De mindenképpen érdemes előre tájékozódni az aktuális lehetőségekről és nyitvatartásokról, mielőtt elindulunk.
Szedd magad barack- és almalelőhelyek 2025
A Dunakanyarban, a Szobi Gyümölcsöskertben fehér- és sárgahúsú őszibarackot, illetve nektarint lehet szüretelni a Szedd magad akció keretében, valamint előzetes megbeszélés alapján körtét, almát, cseresznyét és meggyet is.
A Szobi kertben többféle őszibarack is érik augusztusban:
- A hónap elején a sárgahúsú Suncrest és a fehérhúsú Incrocio Pieri
- A augusztus végétől pedig a fehérhúsú Champion és a sárgahúsú Cresthaven őszibarackkal tölthetjük meg a kosarunkat.
- Mindegyik gyümölcs magbaváló, zamatos, friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt alkalmas. A gyümölcsöskertbe érdemes telefonon előre bejelentkezni.
A pomázi Dolina Gyümölcsben idén őszibarack szüretelésre lesz lehetőség, előreláthatólag augusztus közepétől a hónap végéig. Szeptembertől pedig az almakedvelők készíthetik a kosarukat. A részleteket nyitás előtt pár nappal kiírják a facebook oldalukra és a honlapra is.
A fertőszentmiklósi Barackfarmon sárgabarack vásárlására júliusban 2-3 naponta, sőt még augusztus elején is lesz lehetőség. A szedési napokon délelőtt 10 órától kezdik meg az értékesítést, de a pontos időpontokért érdemes az oldalra látogatni.
A székesfehérvári Barackvirág Farmon meggyet, őszibarackot és kajszit is lehet szüretelni. A Farm bejelentkezés nélkül látogatható, de az aktuális információkért érdemes követni a weboldalt. A gyümölcsök szedéséhez megfelelő szedőedénnyel vödörrel ládával, vagy kosárral készüljünk.
Jó tudni!
- A gyümölcsszedés során ügyeljünk rá, hogy a barack ne nyomódjon meg, ne borítsuk ki a kosárból, és figyeljünk rá, hogy ne essen le a földre, mert a sérült gyümölcs gyorsabban romlik.
- Otthon érdemes átválogatni a gyümölcsöket, a nyomódott vagy sérült szemeket külön tenni a többitől.
- Befőttnek a keményebb darabokat válasszuk, ha lekvárt szeretnénk készíteni, az érett szemeket érdemes leszüretelni.
- Ha a friss gyümölcsből szeretnénk csemegézni, csak annyit mossunk meg amennyit azonnal el is fogyasztunk, mert az előre megmosott szemek könnyebben romlanak.
Ez is érdekelhet
Miért egészséges a barack?
A sárgabarack Közép-Ázsiából származik, hazánkban török közvetítéssel honosodott meg.
- A sárgabarack magas A-B-C- és E-vitamin mellett számos antioxidánst tartalmaz. Ezek óvják a szervezetet a szívbetegségektől, elhízástól, magas vérnyomástól, valamint a különböző daganatos betegségektől.
- A sárgabarack erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a szemnek és a bőrnek.
- Az ásványi anyagok közül főleg kálium található benne, ami a magas rosttartalmával együtt segíti az emésztést, továbbá erősíti a csontokat, és a vérnyomásra is jó hatással van.
- A Kína és Pakisztán határán, élő hunza népcsoport tagjai állítólag a kajszibaracknak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket.
Az őszibarack eredeti hazája Kína volt. A gyümölcs A-B- és C-vitamin, valamint kálium- kalcium- magnézium és szeléntartalma is magas.
- Ez jó hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését.
- Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is, magas rosttartalma miatt az emésztésre is, valamint bőr-, és hajszépítő hatása is van.
Ez is érdekelhet
Fotó: pexels.com