Konyha

Titkos tápanyagforrás: filléres, tele van vitaminnal, mégsem akarja senki megenni ezt

A belsőségek olcsók, tápanyagban gazdagok és finoman elkészítve igazi kulináris élményt nyújtanak. Ne dobd el őket, fedezd fel újra ezt a szuperélelmet!
máj és spárga

Titkos tápanyagforrás: alig eszi valaki ezeket a filléres húsokat, pedig a nagyi imádta

A hentespultnál sokan sietve lépnek tovább, ha szembejön a látvány: máj, szív, vese – belsőségek, amiket sokan már nevük hallatán is idegenkedve tolnak félre. Pedig ezek az olcsó, sokszor lenézett húsrészek valódi kincsek lehetnek az egészségünk számára, és már a nagymamáink is szívesen főztek belőlük finomságokat.

A belsőségek reneszánsza már régóta tart a világ gasztronómiájában, nálunk viszont még mindig a sülthús és a csirkemell diktál. Ideje újra felfedezni őket!

Ez is érdekelhet

Miért kerüljük őket, ha ennyire egészségesek?

Sokan azért nem fogyasztanak belsőségeket, mert:

  • nem ismerik az elkészítési módokat,
  • idegenkednek a textúrájuktól vagy az ízüktől,
  • vagy egyszerűen furcsának tartják, hogy állatok belső szerveit egyék.

A valóság azonban az, hogy máj, szív vagy vese fogyasztása nemcsak kulináris kaland lehet, hanem egy vitaminbomba is a szervezetünknek.

Melyek a legértékesebb belsőségek?

1. Máj – a legismertebb és leggyakoribb belsőség, amely:

  • A vitaminból és B12-ből valósággal túlcsordul,
  • vasat, folsavat, rezet is tartalmaz,
  • erősíti a vérképzést és az immunrendszert.

2. Szív – különösen a marha- vagy csirkeszív:

  • Q10 koenzimben gazdag, ami támogatja a szívműködést,
  • zsírszegény, de fehérjében gazdag,
  • sokak szerint íze a steakhez hasonlít.

3. Vese (pl. borjú vagy sertés)

  • szelén, B12-vitamin, vas és cink forrása,
  • méregtelenítő hatású, ha jól van elkészítve,
  • különleges íze jól érvényesül például mustáros mártással.
libamáj saláta
Nem kell drága vitamin – elég, ha eszel ebből a húsból hetente egyszer

Így készítsd el, hogy ne legyen ijesztő

A belsőségek egyik kulcsa: helyes előkészítés és fűszerezés.

  • A máj kiváló hagymával és vajjal, ha előtte tejben áztatjuk, hogy elveszítse az esetleges kesernyés mellékízt. Kipróbálhatod a legjobb és legolcsóbb májas receptjeinket is vacsorára.
  • A szív hosszan pácolva és serpenyőben sütve igazi „steakélményt” nyújt. Rozmaring, fokhagyma, olívaolaj – csak ennyi kell hozzá!
  • A vesét érdemes előfőzni, majd mustáros-tejszínes szósszal tálalni, hogy letompítsuk az erőteljesebb ízét.

Tipp:

A bátrabbak próbálkozhatnak házi májpástétommal is, amihez elég egy kis máj, hagyma, fokhagyma, fűszerek és némi tejszín.

Belsőségek: táplálkozási aranybánya

Kevesen tudják, de például a májban több mint 2700%-a található a napi ajánlott B12-vitamin mennyiségnek! Emellett:

  • A-vitaminból is bőséggel akad benne,
  • a szív Q10-tartalma javítja a sejtek energiatermelését,
  • a vese pedig immunerősítő hatású ásványi anyagokat tartalmaz.

Ezek a tápanyagok kulcsszerepet játszanak a fáradtság leküzdésében, a hajhullás megelőzésében, sőt, az idegrendszer működésében is.

Olcsó és környezettudatos

A belsőségek nemcsak egészségesek, hanem szinte minden húsnál olcsóbbak. Ráadásul fogyasztásukkal:

  • csökkented az élelmiszer-pazarlást,
  • teljesebben hasznosítod az állati eredetű termékeket,
  • változatosabbá teheted az étrendedet.

És a világ más tájain?

  • A skótok Haggis-ja – juhgyomorba töltött belsőségek – nemzeti eledel.
  • A filippínók Pinapaitan nevű levese kecskebelsőségekkel és gyomorral készül – szerintük nemcsak a testet, a lelket is megtisztítja.
  • Az angol Mock turtle soup nevű étel eredetileg belsőségekből készült ál-teknősleves volt.

Ne félj kipróbálni!

Ha eddig idegenkedtél a belsőségektől, adj nekik egy esélyt! Egy jól elkészített máj vagy fűszeres szív nemcsak ízletes, hanem valódi szuperétel is lehet. Ne hagyd, hogy a régi beidegződések megfosszák a testedet ettől a tápanyagban gazdag élménytől.

Fotó: archív

Forrás