Otthon és Kert

Ettől a trükktől napok alatt beérik a zöld paradicsom: a kertészem árulta el a titkot

Ha nyár végére még sok a zöld paradicsomod, és azon aggódsz, hogy nem fog beérni, itt egy remek trükk, amitől hamar bepirosodik a gyümölcs.
zöld és piros paradicsom száron

A paradicsom termesztése a kertészkedés egyik legnépszerűbb területe, amely nemcsak türelmet, hanem a speciális technikák ismeretét is igényli, viszont akár a balkonon is szüretelhetsz napsütötte paradicsomot. Sokan gondolják úgy, hogy elég csak néha megöntözni és már szüretelhetünk is, ez azonban nem így van. Ilyenkor, nyár végén például már nagyon is félő, hogy a most zöld szemek nem fognak beérni. Cselekedni kell, ha szeretnéd az egész szezon gyümölcsét még élvezni.

Most elmondjuk, mit tehetsz, ha a kertben a gyümölcs hetek óta zölden csüng a száron, és nem hajlandó beérni. A kertészek jól ismernek egy apró trükköt, amit sokszor a mezőgazdaságban is alkalmaznak.

Ezt olvastad már?

  1. Soha ne ültesd ezt a fát a kertedbe: bármilyen szép, pokollá teszi majd az életed
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Miért nem érik be a paradicsom?

piros paradicsomok az asztalon
Ha ilyen gyönyörű piros paradicsomokat szeretnél, csak szúrd meg a gyümölcsöt

Bár vannak kifejezetten későn érő fajták, sokszor a környezeti tényezők vagy gondozási hibák hátráltatják a színeződést.

  1. Túlöntözés: A termés kialakulása után csökkentsük a locsolást, és csak akkor öntözzünk, ha a talaj felső rétege kiszáradt.
  2. Tápanyag-egyensúly: A túl sok nitrogén és a kevés kálium lassítja az érést. A kálium elengedhetetlen a szín és az íz kialakulásához. Ettől a káliumban gazdag büdösvíztől például biztos, hogy új erőre kap a paradicsomod és gyorsabban fog beérni.
  3. Fény és hőmérséklet: A paradicsom napos, meleg (15–30 °C-os) helyen érzi jól magát. Hűvös éjszakákon takarással vagy fóliával óvhatjuk.

A fogpiszkáló-trükk: gyorsabban érik be a paradicsom

Egyszerű, de zseniális módszer: szúrjunk a paradicsom aljába 2-3 apró lyukat egy tiszta, fertőtlenített fogpiszkálóval. Ez a minimális „sokk” serkenti az etiléntermelést – azt a természetes hormont, amely beindítja az érési folyamatot, és a zöld színt lassan élénkpirosra változtatja.

Fontos!

A szúrás legyen sekély, és ügyeljünk, hogy ne sértsük meg máshol a gyümölcsöt, különben könnyen rothadásnak indulhat.

És ennyi az egész! Kicsit meg kell sérteni a paradicsomot, amitől a növény úgy véli majd, veszélyben van, ezért „összekapja magát”, cselekszik és beérleli gyorsan a termését.

Csak arra kell figyelned, hogy ha beértek és leszüretelted, a lehető leggyorsabban fogyaszd is el a gyümölcsöt. Mivel sérülés keletkezik a héján, egészen biztosan gyorsabban fog már romlani. De ne csüggedj, van számos szuper receptünk, amire felhasználhatod. Kerülhet például lecsó helyett ezekbe az ételekbe, vagy pitét is süthetsz belőle, sőt ezekbe az olcsó, de szuper ételekbe is felhasználhatod.

De akár diétázhatsz is a friss paradicsommal.

Forrás

Fotó: archív